Zdravlje

ZDRAVLJE: Dr. Radman: Hrvati otkrili koktel koji usporava starenje

Rezultati su pokazali da je ADR/HPE zaštita od oksidacije više tisuća puta efikasnija nego Troloxom.

FOTO: Miroslav Radman
FOTO: Ivan Hrstić
Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Antioksidans nove generacije koji sadrži ne samo jednu, već mješavinu, koktel nekoliko najučinkovitijih poznatih prirodnih antioksidansa izoliranih iz crnog vina, koštica grožđa, rajčica i zelenog čaja više nije samo težnja. Nakon više od desetljeća istraživanja takav snažan proizvod koji više od drugih štiti stanice od starenja, čime bi se trebalao produljiti žiti mladost i zdravlje, pojavit će se na tržištu nakon 15. listopada, piše Večernji list.

Proizvod radnoga naziva ADR/HPE ispituje prof. dr. Miroslav Radman, sa svojim kolegama u Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.

– Mješavina antioksidansa u ADR/HPE proizvodima je u zaštiti proteina od oksidacijskog ošstećenja ili korozije, efikasnija nego, primjerice, najpoznatiji vitaminski antioksidans Trolox, vitamin E topljiv u vodi. Budući da se najvažnija zaštita od oksidacije svih životnih funkcija odvija na razini proteina, dr. Anita Kriško u MedILS-u je mjerila efikasnost zaštite proteina od oksidacije uzrokovane vodikovim peroksidom i zračenjem. Rezultati su pokazali da je ADR/HPE zaštita od oksidacije više tisuća puta efikasnija nego Troloxom! – govori prof. Radman.