A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Josipović: na referendumu se može postići 70 posto glasova ZA ulazak u EU | Politika+
Hrvatska

HRVATSKA-EU: Ivo Josipović: na referendumu se može postići 70 posto glasova ZA ulazak u EU

30-ak posto protivnika prije svega se boje nepoznatog, uvjeren je Josipović.

FOTO: Ivo Josipović
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako smatra da se na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji može postići rezultat od 70-ak posto glasova za ulazak Hrvatske u EU.Nakon parlamentarnih izbora, bez obzira na njihov ishod, zatražit ću od svih političara i stranaka koji se zalažu za Europsku uniju da sudjeluju u velikoj proeuropskoj kampanji koja bi trajala mjesec do mjesec i pol dana, najavio je Josipović govoreći na konferenciji o položaju hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU.

Najnoviji podaci iz istraživanja javnosti, koje je provela agencija Ipsos puls, pokazuju da bi u ovom trenutku 58 posto građana glasovalo za ulazak Hrvatske u EU, a 31 posto protiv. Tih 30-ak posto protivnika prije svega se boje nepoznatog, uvjeren je Josipović,

Najnoviji podaci iz istraživanja javnosti, koje je provela agencija Ipsos puls, pokazuju da bi u ovom trenutku 58 posto građana glasovalo za ulazak Hrvatske u EU, a 31 posto protiv. Tih 30-ak posto protivnika prije svega se boje nepoznatog, uvjeren je Josipović, a proeuropski političari i stranke trebaju im pomoći da odagnaju taj strah.


Hrvatski predsjednik ocijenio je da se nakon hrvatskog pristupanja EU na području tržišta rada neće dogoditi ništa dramatično, odnosno da neće doći do masovnog odlaska hrvatskih radnika iz zemlje.

Istraživanja pokazuju da svega jedan posto radnog stanovništva Hrvatske čvrsto razmišlja o odlasku u neku drugu zemlju, a u samoj EU između dva i pet posto zaposlenih radi izvan svoje države.

Ne možemo biti zadovoljni sadašnjim stanjem na hrvatskom tržištu rada s obzirom na visoku nezaposlenost, pogotovo mladih, te velike regionalne razlike, tako da buduću vladu čeka veliki posao da zajedno sa sindikatima osigura fleksibilniju politiku zapošljavanja bez suštinskog smanjivanja radnih prava, ocijenio je Josipović.

Sudionike konferencije pozdravio je i državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković napomenuvši da je tijekom pristupnih pregovora već došlo do prilagodbe hrvatskog radnog zakonodavstva u korist radnika, npr. omogućeni su dulji godišnji odmori.

S ulaskom na zajedničko europsko tržište rada hrvatski radnici moći će konkurirati na tržištu na kojem se godišnje otvara 30 milijuna radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Dvodnevnu konferenciju pod nazivom "Hrvatska u EU: što radnici dobivaju, a što gube" organizirali su Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Zaklada Friedrich Ebert.

Organiziranje konferencije dio je ukupnih aktivnosti SSSH prema svojem članstvu, kako bi hrvatski radnici znali što ih očekuje u EU, napomenuo je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mladen Novosel, Andrej Plenković, referendum, hrvatska-eu, ivo josipović