A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/velimir%20srica.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO HSLS za uvođenje 'male mature' u osnovnoškolsko obrazovanje | Politika+
Hrvatska

VIDEO: VIDEO HSLS za uvođenje 'male mature' u osnovnoškolsko obrazovanje

Najveći investicijski projekt nove vlade mora biti ulaganje u obrazovanje i znanost ,a ne u rivijere, pruge ili mostove.

Piše: Ilijana Grgić

HSLS je u jeku predizbornih programa, koji se ovih dana predstavljaju, javnosti predstavio svoj plan po pitanju obrazovanja. Prema njima, najveći investicijski projekt nove vlade mora biti ulaganje u obrazovanje i znanost, a ne u rivijere, pruge ili mostove. Po njima, ulaganje u obrazaovnje ključna je dugoročna mjera ozdravljenja gospodrstva i jedina koja osigurava razvoj Hrvatske kao društva.

 

SRIĆA: U obrazovanju štednje ne smije biti, na svaki uloženi jedan dolar u znanost vraća se kao 10 dolara kroz deset godina

 

- Realnost u svim drugim sferama , ali u obrazovanju štednje ne smije biti, na svaki uloženi jedan dolar u znanost vraća se kao 10 dolara kroz deset godina, istaknuo je predsjednik HSLS-ova odbora za obrazovanje i znanost Velimir Srića te dodao kako HSLS zato predlaže da se izdvajanje iz proračuna za obrazovanje i znanost poveća do europskoga prosjeka, koji iznosi 8,5 posto BDP-a.

- Treba povećati plaće učiteljima, nastavnicima, profesorima i znanstvenicima primjereno rezultatima njihova rada, rekao je dodavši da su za besplatno obrazovanje, ali za redovite studente, te bi uveli povlaštene učeničke i studentske kredite za ostale, istaknuo je Srića.

 

 

Ocijenio je da bi inovaciju te transfer novih tehnologija u gospodarstvo trebalo, primjerice kao i u Finskoj, uvesti kao jedan od ključnih kriterija napredovanja.

NIKOLIĆ: Kako bi se spriječila hiperprodukcija odlikaša trebamo uvesti malu maturu u osnovnoškolsko obrazovanje.

Glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić smatra da bi mnogi političari umjesto škara i vrpci u ruke trebali uzeti knjigu.

 

- Kako bi se spriječila hiperprodukcija odlikaša, trebamo uvesti malu maturu u osnovnoškolsko obrazovanje, rekla je dodavši da bi trebalo uvesti nastavu u jednoj smjeni.

 

Istaknula je da bi trebalo smanjiti i broj obveznih, a povećati broj fakultativnih predmeta na svim razinama obrazovanja


Miljenko Šimpraga smatra da bi, radi prilagodbe radne snage poslodavcima i potrebama gospodarstva, trebalo odmah izraditi nove zakone o obrazovanju i znanosti te radi brže prekvalifikacije nezaposlenih utemeljiti nacionalnu zakladu za obrazovanje odraslih.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velimir srića, mala matura, hsls, OBRAZOVANJE, MILJENKO ŠIMPRAGA, DORICA NIKOLIĆ