A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novac-028.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Japan spreman sudjelovati u programu pomoći Grčkoj | Politika+
Mojbiz

EUROZONA: Japan spreman sudjelovati u programu pomoći Grčkoj

Izaslanstvo međunarodnih kreditora Grčke vjerojatno će se vratiti u Atenu u srijedu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters
 

Europa je ključno tržište za japanski izvoz, te u Japanu strahuju da bi kašnjenje s pronalaženjem rješenja za dužničku krizu u eurozoni moglo naškoditi japanskom rastu i zakočiti potražnju za japanskim proizvodima.

Izaslanstvo međunarodnih kreditora Grčke vjerojatno će se vratiti u Atenu u srijedu, kazao je u utorak izvor blizak timu inspektora, dok je Japan signalizirao da je spreman razmotriti sudjelovanje u međunarodnom planu pomoći zaduženoj zemlji.

Upitan hoće li se šefovi izaslanstva trojke koja uključuje predstavnike Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vratiti ovog tjedna u Grčku, izvor blizak inspekcijskom timu kazao je: "Da, postupak ocjene trebao bi se normalno nastaviti u srijedu".

Trojka je sredinom mjeseca obustavila posjet Ateni budući da Grčka nije ispunila fiskalne obveze preuzete u sklopu plana o pomoći koji je utanačila s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Grčki premijer George Papandreu razgovarat će tijekom dana s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o grčkom napredovanju u smanjenju proračunskog manjka. Ocjena o grčkom napretku ključna je za odluku o isplati nove tranše međunarodnih kredita od sedam milijardi eura.

U međuvremenu je japanski ministar financija Jun Azumi signalizirao da je Japan spreman razmisliti o sudjelovanju u međunarodnom plan pomoći Grčkoj.

"Ako postoji plan koji se temelji na čvrstom procesu, uključuje razumni iznos i mogao bi svijetu i tržištima uliti osjećaj sigurnosti u pogledu pomoći Grčkoj, ne bih isključio mogućnost japanskog preuzimanja dijela tereta", kazao je Azumi za Reuters.

Europa je ključno tržište za japanski izvoz, te u Japanu strahuju da bi kašnjenje s pronalaženjem rješenja za dužničku krizu u eurozoni moglo naškoditi japanskom rastu i zakočiti potražnju za japanskim proizvodima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JAPAN, Jun Azumi, EUROZONA, GRČKA