A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/spomenka%20sindikat%20zdravstva.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Spomenka Avberšek 'U zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost' | Politika+
Hrvatska

SINDIKALNA SCENA: VIDEO Spomenka Avberšek 'U zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost'

Predsjednica sindikata od resornog ministra traži da joj kaže kavo je pravo stanje u zdravstvu.

Piše: Ilijana Grgić

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenku Avberšek prozvala je ministra zdravstva Darka Milinovića zbog neuspjeha u zdravstvu. Novinarima je predočila izvješće o financijskom poslovanju javnih zdravstvenih ustanova koje pokazuje goleme gubitke.

 

- Pitala bih ministra, je li istina da je od siječnja do lipnja 2011. u zdravstvu manjak prihoda od 230 milijuna kuna, da su KBC i KB u tom istom razdoblju ostvarili manjak prihoda od 120 miijuna kuna, te da su bolničke ustanove sa 30.06.2011. iskazale dospjele obveze odnosno dugove od 1,546 mlrd kuna , nabraja Spomenka Avberšek te k tome pita ministra je li točno da se na pretrage čeka od tri mjeseca do dvije godine te da skupa oprema skuplja prašinu, a pacijenti pretrage obavljaju privatno.

 

Predsjednica sindikata zdravstva ponovila je svoju prošlotjednu tvrdnju da u zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost te je naglasila da se to, suprotno onome što joj imputira ministar, ne odnosi na 72.000 zaposlenih u sustavu koji rade i više nego treba, a da im se to i ne plaća. 
Predsjednica sindikata zdravstva ponovila je svoju prošlotjednu tvrdnju da u zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost te je naglasila da se to, suprotno onome što joj imputira ministar,da se  ne odnosi na 72.000 zaposlenih u sustavu koji, rade i više nego treba a da im se to i ne plaća. 

 

- To odnosi na Ministarstvo zdravstva, politički postavljene ravnatelje i upravna vijeća, koji su nekompetentni i neodgovorni te s javnim novcem ne upravljaju kako treba, istaknula je Avberšek .

 

Na Milinovićevu optužbu da je ona "minirala" sklapanje kolektivnog ugovora za zdravstvo, Avberšek odgovora da ga nije potpisala i neće sve dok se bude predlagalo da se pripravnost liječnika kod kuće vikendom tretira jednako kao dežurstvo na njegovu radnome mjestu.

"I dok god ministri budu govorili moj aparat, moja bolnica, moji zaposlenici, nema nama pomaka. Nit su to njihove bolnice, nit su to njihovi aparati, nit su to njihovi zaposlenici. Sve su to plaćali građani i sve je to od građana Hrvatske."
Liječnik bi tako bio pripravan subotom i nedjeljom po 24 sata i time odradio 48 sati, dakle cijeli radni tjedan i još osam sati više, ne otvorivši vrata ustanove u kojoj radi. Sve bi to državu stajalo milijardu kuna na godinu, a taj bi privilegij imalo od 5.000 od 12.000 liječnika u Hrvatskoj.

 

- To je plaćanje nerada i favoriziranje određenog broja liječnika, što pokazuje da u zdravstvu postoje važni i oni potpuno nevažni kojih se žele riješiti, rekla je Avberšek i dodala da je sigurna da zdravstvo uskoro očekuje i sedma reforma.


Avberšek je upitala i kako to da je, unatoč zabrani zapošljavanja u zdravstvu, po podacima HZZO-a, zaposleno novih 2000 ljudi, uglavnom nezdravstvenog osoblja.


- I dok god ministri budu govorili moj aparat, moja bolnica, moji zaposlenici, nema nama pomaka. Nit su to njihove bolnice, nit su to njihovi aparati, nit su to njihovi zaposlenici. Sve su to plaćali građani i sve je to od građana Hrvatske, zaključila je Avberšek.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bolnice, ministrastvo zdravstava, sindikat djelatnika u zdravstvu