A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/atena-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Atenjani prosvjeduju uoči glasanja o porezu na imovinu | Politika+
Svijet

GRČKA KRIZA: Atenjani prosvjeduju uoči glasanja o porezu na imovinu

Evangelos Venizelos: "Odluka od 21. srpnja za nas je poput Biblije"

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Iako su nezadovoljni Grci pojačali prosvjede protiv mjera štednje očekuje se da će grčki parlament u utorak prihvatiti nepopularan porez na imovinu i privoljeti međunarodne inspektore natrag u Atenu kako bi odobrili nastavak davanja pomoći ključne za Grčku.

Glasovanje je važan prvi ispit sposobnosti Grčke da provede novi val mjera štednje kako bi uvjerila MMF i EU da zaslužuje 8 milijardi eura zajma, potrebnih za isplatu plaća, i izbjegne stečaj.

Obični Grci su ogorčeni zbog novih mjera štednje te su vozači autobusa i djelatnici podzemne željeznice u utorak stupili u štrajk.

"Odluka od 21. srpnja za nas je poput Biblije", rekao je grčki ministar financija Evangelos Venizelos ističući svoj predanost ispunjavanju ciljeva novog sporazuma o pomoći dogovorenoj ovoga ljeta, "Oni su okvir u kojem se krećemo."

Skupina stručnjaka "trojke", koji zastupaju davatelje pomoći, nezadovoljna sporom provedbom reformi, ovoga je mjeseca iznenadno napustila Grčku prijeteći da će obustaviti davanje pomoći što je Atenu primoralo na provođenje intenzivnije strategije.

Nakon što je Venizelos razgovarao s dužnosnicima ovoga vikenda na sastanku MMF-a u Washingtonu, izvori bliski "trojki", MMF-u, EU-u i Europskoj središnjoj banci, rekli su da će se tim inspektora vratiti u srijedu u Atenu i nastaviti provjeravati grčke fiskalne dokumente kako bi odobrili novu tranšu pomoći.

Obični Grci su, međutim, ogorčeni zbog novih mjera štednje te su vozači autobusa i djelatnici podzemne željeznice u utorak stupili u štrajk. Na trgu Sintagma stotine aktivista marširalo je prema ministarstvu financija prosvjedujući protiv novih mjera.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grčka, grčka kriza, mmf, štrajk, demonstracije, prosvjedi, Evangelos Venizelos