A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/LABARATORIJ-ISTRAZIVANJE-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Znanstvenici iz amazonske biljke dobili lijek za rak? | Politika+
Zdravlje

OTKRICE: Znanstvenici iz amazonske biljke dobili lijek za rak?

Otkrili smo stanovitu vrstu mikroorganizama koji žive u jednoj biljci,izdvojili smo ih i ispitali na stanicama raka te zaključili da je djelovala

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Brazilski znanstvenici su tvar dobivenu iz jedne amazonske biljke uspješno ispitali na stanicama raka, što je postignuće koje bi se moglo iskoristiti u proizvodnji djelotvornijih i manje otrovnih lijekova protiv te bolesti, rekao je jedan znanstvenik.

 

Otkrili smo "stanovitu vrstu mikroorganizama koji žive u jednoj biljci, izdvojili smo ih i dobili tvar koju smo ispitali na stanicama raka te zaključili da je djelovala" na neke vrste tumora, rekao je u utorak za agenciju France Presse Rudi Procopio, koordinator u Centru za biotehnologiju u Amazoni (CBA).

 

Nakon prve faze ispitivanja, tvar će se ispitati na životinjama, a tek onda na ljudima, u okviru tog pokusa kojemu se pristupilo prije četiri godine, a mogao bi se iskoristiti u proizvodnji lijekova manje agresivnih za organizam.

 

Procipio nije htio otkriti ime biljke ni na kojim se tumorima radilo ispitivanje, prije nego ono bude gotovo.

 

CBA koju financira brazilska vlada surađuje na ovom projektu s američkim eksperimentalnim onkološkim laboratorijem.

 

Načini liječenja raka koji se danas primjenuju (kemoterapija i zračenje) otrovni su i uzrokuju brojne neželjene nuspojave.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brazil, ljekovita biljka, tumor