A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/parada-ponosa-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Beograd u plamenu': Srbija traži međunarodnu pomoć za policajce koji će štititi Gay Pride?!? | Politika+
Regija

GRAĐANSKA PRAVA: 'Beograd u plamenu': Srbija traži međunarodnu pomoć za policajce koji će štititi Gay Pride?!?

Sindikat policije upozorava da 'neke grupe' najavljuju akciju 'Beograd u plamenu' prilikom Parade ponosa.

FOTO: Posljednja Parada ponosa rezultirala je velikim neredima u Beogradu
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Blic/B92

Prema riječima Ivice Dačića, srbijanskog ministra unutrašnjih poslsova, srbijanska policija u ovom trenutku nije dovoljno opremljena da bi mogla u potpunosti osigurati održavanje Gay Pride povorke i zato traži međunarodnu pomoć. Zanimljivo je da oštru reakciju policije nije najavio u slučaju napada na povorku, već - napada na policiju.

DAČIĆ: "Policija će oštro reagovati ukoliko bude napadnuta tokom održavanja Parade ponosa, a zatražio sam od organizatora te manifestacije i stranih institucija koje ih podržavaju pomoć u opremanju pripadnika MUP-a."

- Policija će oštro reagovati ukoliko bude napadnuta tokom održavanja Parade ponosa, a zatražio sam od organizatora te manifestacije i stranih institucija koje ih podržavaju pomoć u opremanju pripadnika MUP-a, za beogradski  Blic rekao je Ivica Dačić.

On navodi da će tek nakon dobijanja te pomoći policija moći adekvatno da izvrši svoje zadatke i zaštiti učesnike, građane i imovinu grada. Nezavisni policijski sindikat jučer je upozorio da policija nema adekvatnu opremu za 5.000 policajaca koji bi osiguravali paradu, već za svega 2.300, no Dačić napominje da neće svih 5.000 biti u direktnom kontaktu sa sudionicima i protivnicima skupa.


Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanske inicijative, komentirajući zahtjev ministra Dačića rekao je da bi očito međunarodna zajednica trebala poslati specijalne snage koji će se brinuti o sigurnosti sudionika Parade ponosa.

Ministar nije htio komentirati najave sindikata policije o mogućem neodazivanju na posao osiguranja povorke, navodno upravo zbog neadekvatne opremljenosti, ali je izrazio očekivanje da će se na izvršenju zadataka pojaviti svi policajci.

.....

 

.....

 


PALMA O 'PARADI SRAMA'


Čelnik
Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je jučer da Parada ponosa treba da biti otkazana i da će, ako bude došlo do nasilja, za to biti odgovoran organizator skupa. Marković je rekao da se Jedinstvena Srbija protivi svakom vidu nasilja i pozvao sve koji se protive „paradi srama” da ne iskazuju nasilje. Marković je najavio da će istoga dana, 2. listopada u Jagodini organizirati skup takođe pod nazivom parada ponosa, na kojoj će biti kulturno-umjetnički program i promovirane tradicionalne obiteljske vrijednosti.

- Očigledno je da su takve izjave namenjene sticanju političkih poena. Zašto ministar policije ne zatraži od onih koji najavljuju nasilje da to ne čine ili zašto se do sada nisu sa njima obračunali. Stalno se prebacuje odgovornost na strane institucije i organizatore Parade, a oni nisu ti koji ga proizvode - komentirao je  Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanske inicijative.


 

 

 

 Momčilo Vidojević, predsjednik Nezavisnog policijskog sindikata, pozvao je organizatore da manifestaciju otkažu jer da imaju informacije da određene grupe za taj dan pripremaju ne samo napade, već i rušilačke demonstracije pod nazivom „Beograd u plamenu”, a da policija ne može adekvatno odgovoriti na te prijetnje. Kako kaže, na dan Parade huligani planiraju da u Beogradu, pa i većim gradovima u Srbiji, ruše i pale.


- Do petka ili subote nećemo reći našim članovima niti da idu i obezbeđuju Paradu niti da ne idu. Ukoliko se moje ime nađe na spisku policajaca koji će obezbeđivati skup, pojaviću se samo ako budem zdrav i ako mi lekar to dozvoli - objasnio je Vidojević. No, iz konkurentskog polocijskog sindikata upozoravaju da je indirektno pozivanje na neposlušnost - kršenje zakona.


- Posao policije je da štiti građane, a ne da se bavi zakonima o okupljanju građana i otkazivanjem parade. To što pojedini pripadnici sindikata javno govore o planu huligana je dizanje tenzije i ne ide u prilog celoj situaciji, rekao je Velimir Barbulov, predsjednik Nezavisnog sindikata policije

Goran Miletić iz organizacijskog odbora Parade ponosa kaže da svojim izjavama da neće osiguravati Paradu pojedini pripadnici policije zastrašuju građane.

- Ne samo to, ovo je sada zastrašivanje građana Srbije i to više nema nikakve veze sa Prajdom. To znači da u ovoj državi ima jačih od policije i da oni više ne mogu da štite građane Srbije i javni red i mir, zaključuje Miletić.