A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/alojzije-sestan-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Alojzije Šestan: Nemam mercedes ni jahtu, ali mogu otvoriti tvornicu u svakoj zemlji | Politika+
Hrvatska

VOJNA INDUSTRIJA: Alojzije Šestan: Nemam mercedes ni jahtu, ali mogu otvoriti tvornicu u svakoj zemlji

"Hrvatske tvrtke imaju velike šanse na natječajima za UN."

FOTO: Alojzije Šestan
Piše: Ilijana Grgić

Prema posljednjim podacima Ujedinjeni narodi imaju 193 zemlje članice, još je zanimljiviji podatak da je UN samo lani za opremanje i nabavu izdvojio čak 14,5 milijardi dolara. Lijepa je to suma, a svoj dio kolača svako bi veoma rado uzele i hrvatske tvrtke.

 

Upravo s tim ciljem hrvatskim gospodarstvenicima izaslanstvo Ujedinjenih naroda zaduženo za javnu nabavu pokušalo približiti kako i na koji način mogu svoje proizvode ponuditi UN-u.

 

- Hrvatske tvrtke imaju velike šanse na natječajima za UN. Mogućnosti su velike, mi smo prije 20-tak godina dobro surađivati, ali se ta suradnja izgubila, istaknuo je direktor Uprave za nabavu UN-a Dmitrij Dovgopolij.

 

ŠESTAN: Osim naše tvornice u Prelogu, mi imamo još četiri tvornice i sad planiramo otvoriti tvornicu u Rusiji. Naši kapaciteti jesu veliki, ali mogu biti i puno veći. Možemo otvoriti firmu u svakoj zemlji. Nije problem otvoriti tvrtku, najteže je doći do posla.

Tvrtka koja bi definitivno imala što ponuditi je svako Šestan – Busch iz Preloga. Šestan-Busch široj je javnosti poznata po svojim kacigama ali tu je još cijela paleta zaštitne opreme.

 

Njihov direktorAlojzije Šestan ističe da od 193 zemlje UN, oni već surađuju s njih 40, a njihove kacige čuvaju glave od talijanskih karabinjera do njemačkih vojnika. Hrvatskim se kompanijama koje se javljaju za poslove UN, kao problem javlja premala proizvodnja, Šestan ističe da njima, kao tvrtci iz Preloga, koja zapošljava pedesetak djelatnika, nije problem ispuniti zahtjeve.

- Osim naše tvornice u Prelogu, mi imamo još četiri tvornice i sad planiramo otvoriti tvornicu u Rusiji. Naši kapaciteti jesu veliki, ali mogu biti i puno veći. Možemo otvoriti firmu u svakoj zemlji. Nije problem otvoriti tvrtku, najteže je doći do posla, kaže Šestan.

 

Mi jako puno reinvestiramo, u nove tehnlogije, u nove proizvode. Ja nemam jahti, niti mercedes niti farmu konja, ali zato naša tvrtka ulaže jako puno u usavršavanje svojih djelatnika.

- Ja često znam reći da se kaciga koristila 2000 godine prije Krista, a koristit će se i 5000 godina nakon Krista. A naša kaciga štiti onog tko ih nosi, jer u svijetu nije više rat već terorizam glavni problem, i svijet mora poduzimati sve da se zaštiti.


Šestan ističe da se oni bave specifičnom proizvodnjom, kakvom se bavi tek 30-ak tvrtki u svijetu.

 

- Kod nas dolaze svi od ministra, predsjednika, premijera do generala, znači ono što je nama bitno za uspjeh je prije svega dobra organizacija. Hrvatska nije zemlja velike volumenske proizvodnje, već je naša šansa u manjim serijama, visokoj kvaliteti i umjerenim cijenama.

Uspješnost tvrtke iz Preloga koja se već 25 godina razvija i već ima oko 20 tipova raznih kaciga njezin direktor vidi u konstantnom ulaganju u proizvodnju.


 

- Mi jako puno reinvestiramo, u nove tehnlogije, u nove proizvode. Ja nemam jahti, niti mercedes niti farmu konja, ali zato naša tvrtka ulaže jako puno u usavršavanje svojih djelatnika. Već 15 godina prisutni smo na svim svjetskim sajmovima vojne opreme.


Posebno je zadovoljan suradnjom sa Ministarstvom obrane i načinom na koji ih Hrvatska gospodarska komora prati po pitanju izlaganja po sajmovima, ali kada je u pitanju gospodarska diplomacija, tu je i sam malo diplomatičan.

- Što se tiče gospodarske diplomacije, tu i nije sve baš... reći su samo da nam je bolja politička diplomacija. Ipak, priznaje da sami poduzetnici moraju napraviti više, moraju se certificirati po međunarodnim standardima, moraju pratiti međunarodne natječaje.

 

- Bit ću najsretniji kad Hrvatska bude punopravna članica Europske Unije, zbog raznoraznih barijera, dozvola i carina, bit će jednostavnije, zaključuje Šestan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojna industrija, natječaji, UN, alojzije šestan, šestan busch