A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/danilo-tuerk-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvati i Slovenci na isti dan će izići na parlamentarne izbore | Politika+
Hrvatska

IZBORI: Hrvati i Slovenci na isti dan će izići na parlamentarne izbore

Tuerk: "Pozivam sve u parlamentu da djeluju odgovorno kako bi se građanke i građani na prijevremenim izborima mogli pravilno odlučiti"

FOTO: Danilo Tuerk
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina


Budući da u zakonskom roku od sedam dana nije predložen kandidat za Pahorova nasljednika koji bi formirao privremenu vladu, prvi prijevremeni parlamentarni izbori u samostalnoj Sloveniji postali su neizbježni.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u srijedu je donio odluku o raspuštanju parlamenta i sazivu prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju 4. prosinca, što znači da će Hrvati i Slovenci paralelno uživati u predizbornim radostima, koje će biti okrunjene izlaskom na izbore na - isti dan.

U kratkoj izjavi za javnost u predsjedničkoj palači Tuerk je rekao da se je za raspuštanje parlamenta s danom 21. listopada i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u nedjelju 4. prosinca ove godine odlučio na temelju svojih ustavnih ovlaštenja.

"Pozivam sve u parlamentu da djeluju odgovorno kako bi se građanke i građani na prijevremenim izborima mogli pravilno odlučiti", rekao je Tuerk pozivajući tako zastupnike da izbjegnu da rasprave u parlamentu do njegova raspuštanja postanu dio predizborne kampanje.

Manjinskoj vladi lijevog centra u utorak prošlog tjedna parlament je izglasovao nepovjerenje odbivši potvrditi pet novih ministara koje je predlagao premijer Borut Pahor. Budući da u zakonskom roku od sedam dana nije predložen kandidat za Pahorova nasljednika koji bi formirao privremenu vladu, prvi prijevremeni parlamentarni izbori u samostalnoj Sloveniji postali su neizbježni.

S održavanjem izbora godinu dana prije roka složile su se i sve političke stranke ocjenjujući da se tako izbjegava duža politička kriza.

Oslabljeni Pahorov kabinet sa smanjenim ovlastima nastavlja voditi "tekuće poslove" sve do potvrde nove vlade u parlamentu novog saziva, što se može očekivati početkom iduće godine.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRIJEVREMENI IZBORI, BORUT PAHOR, DANILO TUERK, IZBORI, SLOVENIJA