A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/gotovinamarkač.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

BITKA U HAAGU Posljednji pokušaj generala da se obrane | Politika+
Crna kronika

ZADNJA CRTA OBRANE: BITKA U HAAGU Posljednji pokušaj generala da se obrane

Očekuje se da će se u sudnici, prvi put nakon izricanja presude, pojaviti Gotovina i Markač.

Piše: PolitikaPlus/HTV
Na Haškom sudu će se održati prva statusna konferencija u žalbenom postupku u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Posljednji je to pokušaj generala da se obrane od teških optužbi Haškoga suda za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje. Njihove obrane su 1. kolovoza predale žalbu na prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora. Očekuje se da će se u sudnici, prvi put nakon izricanja presude, pojaviti Gotovina i Markač.

 

Obrana generala Ante Gotovine dva puta je zatražila je od Haškoga suda da izda nalog Srbiji da dostaviti pojedine zapisnike sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane  koji pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba u Oluji nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini. Obrana je te dokumente zatražila i izravno od Beograda, putem srbijanskog veleposlanstva. Odgovor nije dobila. Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić izjavio je da je zahtjev u proceduri.


Odvjetnik generala Gotovine Goran Mikuličić izjavio je za HTV kako je obrana dio dokumenata dobila.


Transkripti su mogući novi dokaz koji bi mogao srušiti zaključak sudskog vijeća da su Srbi pobjegli zbog neselektivnog granatiranja jer se u njima govori o organizaciji evakuacije. Transkripti bi mogli srušiti i ideje sudskog vijeća. Obrana tvrdi da je, nakon što Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati svoje teze, sudsko vijeće Alphonsea Oria pokrenulo vlastitu parnicu protiv generala. Tako je, tvrdi obrana, izmišljen kriterij prema kojemu je svaka granata koja padne 200 m od cilja - neselektivno granatiranje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratni zločini, HAAG, MLADEN MARKAČ, GOTOVINA ANTE, Alphonsea Oria