A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/domagoj-milosevic-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Milošević HŽ-u neće jamčiti za kredit ako mu ne da 75 milijuna za Pelješki most | Politika+
Hrvatska

UCJENE : Milošević HŽ-u neće jamčiti za kredit ako mu ne da 75 milijuna za Pelješki most

320 milijuna eura vrijednost je projekta za koji je sada osigurano samo 100 milijuna kuna

Piše: PolitikaPlus/VLM

Potpredsjednik hrvatske Vlade Domagoj Ivan Milošević uvjetovao je Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i upravi HŽ Holdinga izdavanje jamstva za kredit kod EBRD-a vrijedan 150 milijuna eura time da polovica toga iznosa ode za Pelješki most.

 

Premijerka Jadranka Kosor u više je navrata posljednjih dana najavljivala kako će se gradnja Pelješkog mosta uskoro nastaviti, no u Vladi imaju velik problem s financiranjem tog projekta vrijednog oko 320 milijuna eura, čija gradnja nije ni počela upravo zbog nedostatka novca.

Tvrde to dobro upućeni izvori Večernjeg lista bliski upravi HŽ Holdinga i EBRD-a koji nisu pristali na takav aranžman pa će na kraju EBRD HŽ-u dati kredit od samo 75 milijuna eura, za koji je Vlada izrazila spremnost dati jamstva.


Premijerka Jadranka Kosor u više je navrata posljednjih dana najavljivala kako će se gradnja Pelješkog mosta uskoro nastaviti, no u Vladi imaju velik problem s financiranjem tog projekta vrijednog oko 320 milijuna eura, čija gradnja nije ni počela upravo zbog nedostatka novca.S obzirom na to da su banke poput EBRD-a i Europske investicijske banke jasno rekle da ih Pelješki most ne zanima i smatraju ga besmislenim projektom, u Vladi su se našli u velikim teškoćama s osiguranjem novca za njegovu gradnju i ostvarenjem predizbornog obećanja premijerke Kosor. Kako doznajemo od sudionika pregovora o kreditu za HŽ, potpredsjednik Vlade Milošević svoju je ideju da polovica planiranog kredita za HŽ ode na Pelješki most, osim upravi HŽ-a, iznio i čelnicima EBRD-a, koji su također odbili takvu mogućnost.S obzirom na to da cijeli posao između HŽ-a i EBRD-a ovisi o državnom jamstvu, a koje Vlada ne želi dati za iznos od 150 milijuna eura ako pola tog iznosa ne ode na most Pelješac, HŽ i EBRD trenutačno pregovaraju o kreditu u iznosu od samo 75 milijuna eura.HŽ je 150 milijuna eura koje bi dobio od EBRD-a planirao uložiti u modernizaciju voznog parka i kupnju višesustavnih lokomotiva te nabavu elektromotornih vlakova. No, novi elektromotorni vlakovi očito će morati biti stavljeni na čekanje, s obzirom na to da će HŽ, prema svemu sudeći, na kraju dobiti samo polovicu od potrebnih 150 milijuna eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ebrd, pelješki most, domagoj ivan milošević,