Burze

DNEVNA NAJAVA: Zagrebačka burza: Domaće tržište pod utjecajem nesigurnosti na svjetskim burzama

Redovni dnevni prometi dionicama u proteklih tjedan dana premašuju 20 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kako nema domaćih poticajnih vijesti, današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi uglavnom će biti pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama, na kojima vlada nesigurnost dok se čekaju nove vijesti vezane uz dužničku krizu u eurozoni.

Od 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 pad, a 1 porast.

Indeks Crobex jučer je porastao 0,36 posto, na 1.871 bod, ostvarivši dobitak treći dan zaredom. Crobex10 ojačao je 0,62 posto, na 1.037 bodova.

„Očekujem danas stagnaciju Crobexa, vjerojatno s negativnim predznakom, s obzirom na situaciju oko dužničke krize u eurozoni. Naime, kako nema domaćih vijesti koje bi pokrenule tržište, vanjski utjecaji i nadalje će diktirati kretanja na domaćem tržištu“

Redovni promet dionicama iznosio je 22,3 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna manje nego prethodnoga dana.

„Očekujem danas stagnaciju Crobexa, vjerojatno s negativnim predznakom, s obzirom na situaciju oko dužničke krize u eurozoni. Naime, kako nema domaćih vijesti koje bi pokrenule tržište, vanjski utjecaji i nadalje će diktirati kretanja na domaćem tržištu“, kaže Tamas Nagy, voditelj retail trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, posljednjih dana pojačana je aktivnost investitora. Redovni dnevni prometi dionicama u proteklih tjedan dana premašuju 20 milijuna kuna.

„Na mjesečnoj razini, pak, dnevni prometi kreću se prosječno oko 13 milijuna kuna, što je znatno manje nego prijašnjih godina“, navodi Nagy.

Na svjetskim burzama ne nedostaje volatilnosti. Nakon tri dana rasta, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, posebice u rudarskom i energetskom sektoru, jer se ulagači plaše da bi europska dužnička kriza mogla izazvati novu recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Dow Jones indeks oslabio je 1,61 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,07, a Nasdaq indeks 2,17 posto. I na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros su pale, no blago.

Njemački parlament danas će glasovati o povećanju mogućnosti fonda za financijsku stabilizaciju kako bi se učinkovitije borilo protiv dužničke krize.

„Fokus investitora danas će ponajviše biti na glasovanju u njemačkom parlamentu o fondu za financijsku stabilnost. Nepovoljni rezultat glasovanja mogao bi produbiti krizu i negativno utjecati na tržišta kapitala“, ocjenjuje Nagy.

Jučer je njemačka kacelarka Angela Merkel kazala da bi možda trebalo ponovno pregovarati o uvjetima drugog paketa pomoći Grčkoj. Nekoliko članica eurozone smatra da bi banke trebale podnijeti veće gubitke na grčkim obveznicama, no Francuska i Europska središnja banka tome se protive.

Inspektori MMF-a, EU-a i ECB-a ovih će dana provjeriti je li Grčka ispunila zadane uvjete za dobivanje nove financijske pomoći koja bi tu članicu eurozone spasila od bankrota.

„Dužnička kriza eurozone golemi je problem, za koji se strahuje da bi mogao odvući svijet u novu recesiju. Brine i neodlučnost europskih političara da poduzmu odlučne korake za njezino rješavanje. Zbog svega toga na svjetskim burzama vlada velika nervoza, pa posljedično i volatilnost cijena, tako da burzovni indeksi u toku trgovinskog dana osciliraju za više od tri posto“, ističe Nagy.

Napominje da ta kriza vuče najvažnije svjetske burzovne indekse i tržišta sirovina prema najvećim tromjesečnim gubitcima od 2008. godine.

A iako su investitori sada fokusirani na političke poteze, vrlo brzo usmjerit će se na nove makroekonomske pokazatelje iz Europe i SAD-a.

„Danas očekujemo objavu podatka s njemačkog tržišta rada, prodaji postojećih kuća u SAD-u te drugu procjenu američkog BDP-a za drugo ovogodišnje tromjesečje. Ti podaci samo su uvertira u objave ključnih pokazatelja početkom listopada, ponajprije s američkog tržišta rada i iz industrijskog sektora“, ističe Nagy.

Volatilnost cijena izražena je i na tržištu sirovina, posebice plemenitih metala, koje se smatraju sigurnom investicijom u trenutcima velikih nestabilnosti na dioničkim tržištima.

„Cijena zlata u proteklih je tjedan dana pala s povijesno rekordnih razina za 10-ak posto, a srebra za 25 posto. Međutim, zbog brojnih gospodarskih i političkih neizvjesnosti ne isključujem daljnji uspon njihovih cijena“, zaključuje Nagy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, zse, burza, crobex, crobex10, zlatoangela merkel, tamas nagy