Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprez na europskim burzama uoči glasovanja u Njemačkoj

„Očekuje se da će prijedlog dobiti podršku, no bitno je koliku podršku ima kacelarka Angela Merkel u vlastitoj koaliciji."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Očekuje se da će prijedlog dobiti podršku, no bitno je koliku podršku ima kancelarka Angela Merkel u vlastitoj koaliciji. Slabost njemačkog vodstva otežala bi put do odluka, a nužna je jedinstvena fronta protiv dužničke krize u eurozoni. Svaka naznaka slabosti predstavljala bi opasnost.“

Na europskim su burzama jutros cijene dionica blago pale, jer su ulagači oprezni uoči glasovanja u njemačkom parlamentu o fondu za financijsku stabilizaciju, o čemu ovisi daljnji smjer borbe protiv dužničke krize u eurozoni.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,3 posto, na 924 boda, nakon što je jučer pao 1,2 posto.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,4 posto.

Ulagači su oprezni jer se danas u njemačkom parlamentu glasuje o povećanju mogućnosti fonda za financijsku stabilizaciju kako bi se učinkovitije borilo protiv dužničke krize. U samoj vladajućoj koaliciji postoji zabrinutost zbog golemih troškova spašavanja Grčke od bankrota.

„Tržište će biti vrlo nesigurno do glasovanja u Njemačkoj. Očekuje se da će prijedlog dobiti podršku, no bitno je koliku podršku ima kacelarka Angela Merkel u vlastitoj koaliciji. Slabost njemačkog vodstva otežala bi put do odluka, a nužna je jedinstvena fronta protiv dužničke krize u eurozoni. Svaka naznaka slabosti predstavljala bi opasnost“, kaže Joe Rundle, direktor u tvrtki ETX Capital.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 1 posto, na 8.701 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANGELA MERKEL, ftse, dax, cac, joe rundle