Hrvatska

SPORNI ZAKON: Kosor: Zakon o ništavnosti optužnica nismo donijeli zbog izbora

Uzelac PROTIV: Zakonom će biti oštećeni nevini građani Hrvatske, jer će biti taoci neraščišćenih slučajeva!

Piše: Ilijana Grgić

Vlada je usvojila zakon kojim se proglašavaju ništetnim i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani,Tako žele pobiti srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine iz 2003. godine, a koji je izmjenama  2006. i 2010, dobio kaznenu jurisdikciju i na ostale zemlje bivše Jugoslavije.

 

>> Odvjetnici: Nema pravne osnove za zakon kojim bi Kosor poštedjela Šeksa od srpskih optužnica

 

>> Čičak: Hrvatska i Srbija moraju surađivati a Šeks i ostali moraju biti saslušani

 

Protiv ovog zakona glasovao je jedino potpredsjednik Vlade, Slobodan Uzelac, iz redova SDSS-a.   

 

UZELAC: Mi u Vladi nemamo suglasnost DORH-a za ovaj zakon, a DORH je ključni nositelj ovih procesa.

- Mi u Vladi nemamo suglasnost DORH-a za ovaj zakon, a DORH je ključni nositelj ovih procesa. Predlažem da tražimo tu suglasnost, ali mislim da je ne bismo dobili jer bi oni na temelju vlastite odgovornosti i iskustva znali da će im ovaj zakon onemogućiti obavljanje posla, istaknuo je Uzelac i zapitao se je li, po toj logici, smio Beograd suditi za zločine na Ovčari jer oni su se dogodili na teritoriju Hrvatske?

 

- U našem koalicijskom sporazumu stoji da trebaju biti kažnjeni svi počinitelji ratnih zločina, ali i da svi koji su neosnovano osumnjičeni budu oslobođeni svake sumnje. Zato je i potpisan sporazum o suradnji DORH-a i Tužilaštva Srbije, kaže Uzelac.

 

KOSOR: Zakon se ne donosi zbog izbora, to odbacujem, svake minute svog mandata dužni braniti nacionalne interese.

- Ja razumijem uznemirenost zbog ovih popisa optuženih hrvatskih državljana za ratne zločine, posebno kad su u pitanju nevini ljudi. Razumijem i političke poruke, ali ja se bojim da će ovime biti nanesena šteta brojnim nevinim ljudima koje trebalo i moralo osloboditi svih sumnji, kako bi mogli biti istinski slobodni ljudi. Ne samo da se bojim, nego sam siguran da će ovim zakonom biti oštećeni nevini građani Hrvatske jer bi oni postali taoci neraščišćenih slučajeva, rekao je Uzelac, ponoviši riječi predsjednika Josipovića:


- Ne bi htio da se dogodi situacija da se bojimo da su krivi ljudi u Haagu, a pravi na slobodi, upozorava Uzelac.


- Zakon se ne donosi zbog izbora, to odbacujem, izjavaila je premijerka Jadranka Kosor, te dodala kako su svake minute svog mandata dužni braniti nacionalne interese:


- Nikada nismo neovisni o interesima države i branitelja. Štete od zakona neće imati nitko, nego samo koristi. Mi smo dobili velika priznanja za procesuiranje zločina u Hrvatskoj, inače ne bismo završili pregovore... Ne trebamo za ovo tražiti dozvolu ni od koga, ustvrdila je Kosor, dok je prije toga u podužem nabrajanju navela sve zakone koji Hrvatskoj jamče samostalnost i neovisnost i kojima je bivša JNA proglašena agresorom.


Nakon toga, većina ministara imala je želju još jednom reći da nitko nema pravo suditi hrvatskim građanima za kaznene djela počinjena na teritoriju Hrvatske, a naj manje Srbija.

 

- Srbija danas, 20 godina nakon rata, koristi neprihvatljiv zakon, rekao je ministra Uprave Davorin Mlakara takav potez Srbije nazvao je pravnim aktom  međunarodne arogancije'.

 

Potpredsjednik Vlade Petar Čobanković poručio je Srbiji neka 'shvati da ne može ona imati ekskluzivitet i suditi hrvatskim građanima', ustvrdivši da je Hrvatska pokazala svoju vjerodostojnost u pregovorima s Europskom unijom. 

HSS-ov Božidar Pankretić pak rekao je da podržava zakon 'jer se ne smije dopustiti agresija na Hrvatsku, ovaj put ne vojskom, nego zakonima'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, božidar pankertić, davorin mlakar, jadranka kosr, petar čobanković, vlada rh