Burze

PODNE NA BURZI: Zagrebačka burza: Novi ugovor podignuo dionicu Ericssona Nikole Tesle

U inače slabašnom trgovanju izdvaja se dionica Diokija sa skokom cijene za 17 posto, na 65,97 kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U slabašnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi stagniraju u blago negativnom području, a milijunski promet ostvaren je tek dionicom Ericssona Nikole Tesle.

Indeks Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,19 posto, na 1.868 bodova, a Crobex10 0,23 posto, na 1.034 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 3,9 milijuna kuna, što je otprilike 400.000 kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Oči investitora jutros su bile uprte u njemački parlament koji je glasovao o predloženim promjenama u europskom fondu za financijsku stabilnost. Općenito, investitore i dalje brine prilično spora reakcija europskih političara na aktualnu dužničku krizu u eurozoni“
„U slabašnom današnjem trgovanju na domaćoj burzi po likvidnosti se izdvaja dionica Ericsssona Nikole Tesle, a po skoku cijene dionica Diokija“, ističe burzovni analitičar Roman Rinkovec.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom Ericssona Nikole Tesle, u visini od 1,68 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,53 posto, na 1.050 kuna. Iz te kompanije jutros je objavljeno da je >>potpisala ugovor s BH Telecomom, vrijedan 26 milijuna kuna.

Po visini prometa slijedi dionica HT-a, kojom je ostvareno svega 400.000 kuna. Cijena joj stagnira na 245 kuna.

U inače slabašnom trgovanju izdvaja se dionica Diokija sa skokom cijene za 17 posto, na 65,97 kuna.

Znatniji rast, za 2,84 posto, ostvarila je i cijena dionice Tehnike, kojom se trenutno trguje po 1.000 kuna. No, do sada je njome ostvareno svega 35.000 kuna prometa. Iz te građevinske kompanije danas je objavljeno da je potpisala ugovor o gradnji novinskog distributivnog centra u Zagrebu, vrijednog 53 milijuna kuna bez PDV-a.

Na europskim burzama najvažniji indeksi tijekom prijepodneva oscilirali su između pozitivnog i negativnog područja, u očekivanju rezultata glasovanja u njemačkom parlamentu o europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF).

U međuvremenu, njemački parlament velikom većinom glasova dao je zeleno svjetlo predloženim promjenama, usmjerenima financijskom jačanju fonda kojim se planira pomoći pod teretom duga posrnulim članicama eurozone. Od 620 njemačkih zastupnika, za jačanje EFSF-a glasalo je njih 523.

Nakon glasovanja, na frankfurtskoj burzi DAX indeks ojačao je 0,5 posto, pariški CAC 0,9 posto, dok je londonski Ftse bio u minusu 0,2 posto.

„Oči investitora jutros su bile uprte u njemački parlament koji je glasovao o predloženim promjenama u europskom fondu za financijsku stabilnost. Općenito, investitore i dalje brine prilično spora reakcija europskih političara na aktualnu dužničku krizu u eurozoni“, kaže Rinkovec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, burza, crobex, zse, ericsson nikola tesla, ernt-r-a, ht, ht-r-a, dioki, tehnika, efsf