A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/gotovinamarkač.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tužitelji: ICTY je donio točne zaključke o Gotovini i Oluji | Politika+
Crna kronika

RASPRAVA: Tužitelji: ICTY je donio točne zaključke o Gotovini i Oluji

Vijeće je ispravno zaključilo da su Tuđman, Gotovina, Markač i drugi hrvatski politički i vojni vođe zajedno djelovali u okviru udruženog zločinačkog pothvata radi trajnog uklanjanja što je moguće većeg broja srpskih civila iz krajine", pišu tužitelji.

FOTO: Ante Gotovina i Mladen Markač
Piše: PolitikaPlus/Hina

Prvostupanjsko vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ispravno je zaključilo da su u Oluji počinjeni nezakoniti napadi koji su rezultirali progonom srpskog stanovništva i stoga haaško tužiteljstvo traži da se žalba generala Ante Gotovine odbaci u cijelosti, navodi se u javnoj verziji odgovora tužitelja na žalbu generala Gotovine, objavljenoj u četvrtak.

 

Vijeće je ispravno zaključilo da su Tuđman, Gotovina, Markač i drugi hrvatski politički i vojni vođe zajedno djelovali u okviru udruženog zločinačkog pothvata radi trajnog uklanjanja što je moguće većeg broja srpskih civila iz krajine", pišu tužitelji.

"Tužiteljstvo traži da žalbeno vijeće odbaci Gotovininu žalbu u cijelosti", navodi se u podnesku izvorno podnesenom 12. rujna, tada kao tajnom dokumentu.

Obrana generala Gotovine je 1. kolovoza podnijela žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje.

U žalbi navode da je vijeće pogrešno utvrdilo da su u Oluji počinjeni nezakoniti napadi koji su rezultirali progonom stanovništva kao i da je pogrešno utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata te Gotovinino sudjelovanje u njemu.

"Vijeće je ispravno zaključilo da su Tuđman, Gotovina, Markač i drugi hrvatski politički i vojni vođe zajedno djelovali u okviru udruženog zločinačkog pothvata radi trajnog uklanjanja što je moguće većeg broja srpskih civila iz krajine", pišu tužitelji.

"Sudionici brijunskog sastanka odlučili su usmjeriti topnički napad na veće gradove u krajini kako bi izazvali bijeg stanovništva u panici, računajući pritom na već demoralizirano stanje srpskih civila", navodi se u podnesku tužitelja u kojem se tvrdi da Gotovinina žalba na zaključke sudaca o nazakonitosti napada pokazuje temeljno nerazumijevanje presude, jer nema temelja za zaključke Gotovinine obrane da iz presude proizlazi da je 95 posto topničkih pogodaka bilo zakonito.

Obrana generala Gotovine, primjenjujući način analize dokaza koji je koristilo prvostupanjsko vijeće, u žalbi je pokazala da bi većina topničkih pogodaka u Oluji po tim kriterijima bila zakonita.

 

Markač nije dokazao nikakve pogreške u zaključcima vijeća i njegovu žalbu treba odbaciti u cijelosti", navodi se u verziji za javnost tužiteljskog odgovora na žalbu obrane, koja je objavljena u četvrtak.

Tužitelji navode da su srpski civili izbjegli zbog straha izazvanog nezakonitim topničkim napadima suprotstavljajući to tvrdnjama obrane da je odluka srpskog vodstva tzv. RSK pokrenula odlazak. Tužitelji tvrde da je naredba za evakuaciju stigla prekasno te je bila irelevantna jer je progon već počeo.


U pogledu tvrdnji obrane generala Gotovine da je tek u presudi kao mjerilo zakonitosti topničkog pogotka uvedeno pravilo o padu projektila unutar 200 metara od vojnog cilja, tužitelji tvrde da je nezakonitost napada utvrđena na osnovi puno više čimbenika od 200-metarske granice.

Vijeće je razumno zaključilo da je postojao udruženi zločinački pothvat kao i da je Gotovina bio njezin član te mu je značajno pridonio, navode tužitelji u 137 stranica dugačkom odgovoru na žalbu.

 

Tužiteljstvo ICTY-ja pozvalo je žalbeno vijeće toga suda da kao neosnovanu odbaci žalbu generala Mladena Markača na presudu kojom je zbog zločina u Oluji osuđen na 18 godina zatvora.

"Markač nije dokazao nikakve pogreške u zaključcima vijeća i njegovu žalbu treba odbaciti u cijelosti", navodi se u verziji za javnost tužiteljskog odgovora na žalbu obrane, koja je objavljena u četvrtak.

"Raspravno vijeće primjereno je osudilo Markača za zločine koje su počinile hrvatske oružane jedinice u okviru udruženog zločinačkog pothvata", pišu tužitelji.

Obrana generala Markača u žalbi na prvostupanjsku presudu podnesenoj 1. kolovoza poručila je da je sudsko vijeće pogrešno utvrdilo da je u Oluji postojao udruženi zločinački pothvat kojemu je cilj bio progon srpskih civila, kao i da je Markač bio njegov dio.

Tužitelji i u odgovoru na Markačevu žalbu, kao i u odgovoru na Gotovininu žalbu, navode da je vijeće ispravno zaključilo da je takav pothvat postojao te da je Markač bio njegov član kao i da je značajno pridonio ostvarivanju njegovih ciljeva.

"Markač je na brijunskom sastanku podržao zločinački plan progona srpskog stanovništva iz krajine. Nakon toga značajno je pridonio njegovoj realizaciji, posebice zapovijedima za nezakoniti topnički napad na Gračac te nepoduzimanjem mjera za sprečavanje zločina njegove specijalne policije", navodi se u podnesku od 126 stranica.

Vijeće je, navode tužitelji, ispravno utvrdilo da je specijalna policija odgovorna za razaranje i pljačku Gračaca, palež i razaranje Donjeg Lapca te ubojstva na području krajine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag, mladen markač, ante gotovina, oluja