A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/borislav-skegro-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hanfa zbog drskog kršenja propisa oduzela dozvolu Škegrinom Quaestusu | Politika+
Hrvatska

NA GODINU DANA: Hanfa zbog drskog kršenja propisa oduzela dozvolu Škegrinom Quaestusu

"Teško, promišljeno, namjerno, dugotrajno, pa čak i odvažno kršenje propisa."

FOTO: Borislav Škegro
Piše: Ivan Klarić

Uprava Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je društvu za upravljanje investicijskim fondovima Quaestus Investu d.o.o., koje upravlja zatvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine Quaestus Nekretnine d.d., privremeno, na razdoblje od jedne godine, oduzela odobrenje za rad, rješenje je Hanfe objavljeno na njenim internet stranicama.

Quaestus Nekretnine u roku 60 dana mora naći novo društvo za upravljanje.

Rješenjem je Nadzornom odboru fonda Quaestus Nekretnine naloženo da u roku od 60 dana od zaprimanja rješenja potpiše ugovor o upravljanju fondom s novim društvom za upravljanje, a u suprotnom je dužan sazvati glavnu skupštinu fonda Quaestus Nekretnine.

Hanfa u opširnom obrazloženju, na 22 stranice, detaljno obrazlaže niz nepravilnosti i povreda zakona koje je utvrdila, te se pri kraju osvrće i na čelne ljude društva - Borislava Škegru i Tomislava Matića, kojima je Hanfa 2007. dala suglasnost za imenovanje.

DRSKI QUESTUS: "Agencija ocjenjuje da kršenje tih propisa, a osobito ZIF-a, nije niti tehničke prirode, niti je beznačajno, nego je, naprotiv, teško, promišljeno, namjerno, dugotrajno, pa čak i odvažno."

Hanfa uz ostalo navodi kako ne sumnja da su oba člana uprave znala da svojim poslovnim odlukama krše odredbe Zakona o investicijskim fondovima (ZIF) i drugih propisa, te da uprava "ili ne razumije čak i one najopćenitije dužnosti i obveze licenciranih osoba koje upravljaju investicijskim fondovima, ili ih, što je vjerojatnije, razumije, ali ih svjesno ignorira".


Hanfa u obrazloženju navodi da je u postupku izvanrednog nadzora nad društvom Quaestus Invest i fondom Quaestus Nekretnine "utvrdila da uprava Društva i Fonda dugotrajno, teško, učestalo i na različite načine krše odredbe ZIF-a, i to praktički od samoga osnivanja Fonda, u kontinuitetu, do dana donošenja ovoga rješenja te ne postupaju u skladu s temeljnim načelima vođenja poslova društva za upravljanje i fonda koje određuje ZIF", kao i da krše i druge propise (zakone o trgovačkim društvima, tržištu kapitala, o računovodstvu), a ne postupa ni u skladu s Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

Tu konstataciju Hanfa detaljno pojašnjava kroz osam točaka, navodeći uz ostalo da je Quaestus Invest ulagao imovinu fonda u financijske instrumente u postotku značajno većem nego što to predviđa prospekt, u financijske instrumente kapitalno i personalno povezanih osoba, ili u udjele u tzv. "nekretinskim društvima" u postotku više nego dvostruko većim od propisanog prospektom fonda, itd.

Agencija podsjeća i na svoje rješenje od 13. siječnja ove godine u kojem je Quaestus Investu naložila da ulaganja uskladi s odredbama ZIF-a, Statuta i prospekta fonda, a da ni nakon osam mjeseci od toga društvo nije postupilo u skladu sa svim tim mjerama.

"Agencija ocjenjuje da kršenje tih propisa, a osobito ZIF-a, nije niti tehničke prirode, niti je beznačajno, nego je, naprotiv, teško, promišljeno, namjerno, dugotrajno, pa čak i odvažno", navodi se u rješenju Hanfe i precizira niz odredbi ZIF-a koje su uprava Quaestus Investa i Quaestus Nekretnina prekršili, od odredbi o pridržavanju načela savjesnosti i poštenja, postupanje pažnjom dobrog stručnjaka, do održavanja otvorenih i poštenih odnosa s Agencijom te upravljanje fondom u skladu s ulagačkim ciljevima fonda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hanfa, borislav škegro tomislav matić, quaestus nekretnine, quaestus invest