A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/Ivo-Sanader-na%20sudu-002.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO: Ivo Sanader: Ja nisam ratni profiter, ja sam se borio za ovu zemlju! | Politika+
Hrvatska

POČELO JE: VIDEO: Ivo Sanader: Ja nisam ratni profiter, ja sam se borio za ovu zemlju!

Ivo Sanader je sa gnušanjem odbio optužnicu za primanje provizije u slučaju Hypo banke.

Piše: Ivan Klarić. Snimke: PolitikaPlus TV

Optužno vijeće Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u kojoj se tereti za ratno profiterstvo jer je u vrijeme ratne opasnosti navodno primio proviziju od kredita koji je austrijska Hypo banka odobrila Hrvatskoj.

 

 

 

- Nisam uzeo proviziju od Hypo banke niti sam ratni profiter. Ja sam se u tim teškim vremenima borio za ovu zemlju a u prilog tome ide i moj čin pukovnika Hrvatske vojske, rekao je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader pred Vijećem Županijskog suda u Zagrebu. 

- Velika je nelogičnost tužiteljstva koje tvrdi kako je Sanader iskoristio ratno stanje i loše stanje na financijskom tržištu. Logično bi bilo da se banci koja dolazi na novo tržište daje provizija, a ne obrnuto - izjavio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović velikom broju novinara pred Županijskim sudom.

 

Odvjetnica Sloković upozorila je kako se u USKOK-ovom spisu našao iskaz dvoje svjedoka, koji nisu bili saslušani tijekom istrage, već naknadno.

 

 

 

- Bojimo se da zbog toga i sličnih stvari Ivo Sanader neće imati pošteno suđenje u Hrvatskoj, naglasila je Jadranka Sloković i nadodala.

 

 

 

- Svjesni smo da su mediji dijelom protiv nas i gospodina Sanadera i zbog tog pritiska medija otežan nam je posao, jer se u medijima iznose dokazni materijali, koje obrana nije vidjela, dok je sud benevolentan prema toj činjenici, upozorila je Sloković

 Sanader se na sudu pojavio na štakama, a u rukama je imao fasciklu. Njegovi odvjetnici tvrde kako mu je noga bolje i da redovito odlazi na fizikalnu terapiju, ali da je još na antibioticima. Njegovo fizičko stanje, premda je vidno mršav, je puno bolje za razliku od par mjeseci prije kada su u javnost izašle njegove fotografije na kojima je bivši premijer izgledao dosta loše pa se vrlo brzo proširila i priča kako zapravo boluje od raka.

 

 

 

Bivši premijer Ivo Sanader oko 12.10 krenuo je iz Remetinca, a oko 12:30 je stigao na zagrebački Županijski sud. Dok je Sanader ulazio u zgradu Županijskog suda, ostalim sucima i osoblju koji su trebali ući na sud privremeno su zatvorili ulaze, sve dok bivši hrvatski premijer nije otišao. I pri odlasku Sanadera sa suda, pri čemu ga je čuvalo nekoliko specijalaca, sud je bio blokiran, a ulazi zatvoreni.


Podsjetimo, USKOK-ova optužnica Sanadera tereti da je primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj. 

 

 

 

Istraga je  pokrenuta je početkom ožujka, nakon što je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, na zahtjev hrvatskog državnog odvjetništva predalo iz Hypo banke izuzetu dokumentaciju povezanu s mogućim zlouporabama.

 

Sumnja se da je Sanader proviziju dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Guenterom Striedingerom, bivšim čelnicima banke koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hipo alpe adria bank, ivo sanader, čedo prodanović