Hrvatska

ŽESTOK ODGOVOR: Nuić: Napadi na Norca su nemoralni i ako Vesna Teršelič nastavi tužit ćemo je!

'Zašto nevladine udruge nisu prosvjedovale protiv puštanja Šljivančanina?'

Piše: Ilijana Grgic

Mirko Norac, u petak 25.studenog 2011. iz kaznionice u Lipovici izaći će kao slobodan čovjek. Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa odlučilo ga  pustiti na slobodu nakon što je odslužio više od dvije trećine 15-godišnje zatvorske kazne za ratni zločin.

 

No na scenu  stupaju nevladine udruge. U zajedničkoj izjavi  predstavnici Documente, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava izrazili su svoje negodovanje jer smatraju kako je "pogrešno primjenjivati dvotrećinsku klauzulu u slučajevima ratnih zločina". Ponovo je najglasnija bila Vesna Teršelič, predsjednica udruge Documenta.

 

Njih očito boli što on što ima obitelj i dvoje djece,i što je on pokazao da se može normalno živjeti unatoč zatvorskoj kazni, što nije krahirao, ističe Nuić

- Kod ratnih zločina nad civilnim stanovništvom ne bi trebalo primjenjivati klauzulu o dvije trećine kazne. Vrlo bitno je da kada su pravomoćne sudske presude izrečene, da se kazna izdrži do kraja, jasna je bila Teršelič.

 

Udruge sada razmišljaju o pravnim potezima kojima bi pobili odluku Komisije. Točnije razmišljaju o mogućnosti podnošenja upravne tužbe.  

 

Mirko Norac nije se pokajao. Na izričito pitanje u postupku pred Povjerenstvom da li žali zbog zločina, nije dao izričit odgovor, ocjenjuje Teršelič.

- Taj njihov postupak da se DORH žali, da se ide na Upravni postupak je pravno besmislen i nemoguć s jedne strane, a nemoralan s druge strane, istaknut će Vlatko Nuić, odvjetnik Mirka Norca.

 

- Za uvjetni otpust odluka je donesena i ta se odluka mora poštivati. Znači, neće smjeti vršiti pritisak ni na koga da se ona promijeni, niti će smjeti bilo što podvaljivati dok se Norac bude nalazio na slobodi, izričit je Vlatko Nuić, odvjetnik Mirka Norca.

 

Kada se donese odluka o uvjetnom otpustu, onda se ne postavlja pitanje da li se netko kaje, pogotovo, kao što je to bilo u Norčevom slučaju, kada se on kroz cijeli postupak izjašnjavao kako nije kriv. Oni sad žele, ucjenom dovesti do toga da se on pokaja,

- Njih očito boli što on što ima obitelj i dvoje djece, i što je on pokazao da se može normalno živjeti unatoč zatvorskoj kazni, što nije krahirao, ističe Nuić, koji napominje da se dotične udruge nisu očitovale kada su pušteni ni Šljivančanin, niti Plavšička niti bili tko drugi od Haških osuđenika.

 

Norcu se na dušu i stavlja to da se prilikom odlučivanja o uvjetnom otpustu nije pokajao. Premda je primjerice HHO, Norčev iskaz pred Povjerenstvom, kako mu je 'kao katoliku i praktičnom vjerniku žao zbog bilo kojeg čovjeka koji smrtno strada', te kako kad bi se 'ponovo našao u istoj situaciji ne bi postupio isto, dovoljan izraz njegova kajanja.

 

- Mirko Norac nije se pokajao. Na izričito pitanje u postupku pred Povjerenstvom da li žali zbog zločina, nije dao izričit odgovor, ocjenjuje Teršelič.


- Kada se donese odluka o uvjetnom otpustu, ona se ne postavlja pitanje da li se netko kaje, pogotovo, kao što je to bilo u Norčevom slučaju, kada se on kroz cijeli postupak izjašnjavao kako nije kriv. Oni sad žele, ucjenom dovesti do toga da se on pokaje, pa da onda mogu reći kako to onda znači da je priznao. Ponavljam, to nije uvijet za otpust. Odluka o uvjetnom otpustu je donešena i nitko ne može osporiti ili odgoditi tu odluku, to isto mora naučiti i gospođa Teršelić, to što ona radi to je vršenje pritiska na pravosuđe koje bi se moglo odraziti i na uvjetni otpust. Na uvjetnom otpustu pratiti će se sve što on radi, istiće Nuić.

 

Na stranu Norca stao je i Hrvatski Helsinški odbor  u svom priopćenju proizvaju gore spomenuti ne vladinine udruge :

"Iznenađeni smo činjenicom da nevladine udruge, koje sada prosvjeduju zbog odluke Povjerenstva, nisu izrazile svoje zgražanje prilikom puštanja iz zatvora vukovarskog monstruma Veselina Šljivančanina, čije je 'pokajanje' sadržano samo u banalnoj rečenici kako mu je 'žao svih žrtava rata u bivšoj Jugoslaviji', ali nije izrazio žaljenje zbog žrtava na Ovčari, jer smatra da za njihovu sudbinu on nije kriv. No, čak i takvu formulaciju sudsko vijeće Tribunala prihvatilo je kao dovoljnu da ga oslobodi daljnjeg izdržavanja kazne, utvrdivši da je Šljivančanin time 'djelimično korigirao svoje ponašanje'

 

'Stoga pozivamo Povjerenstvo da, u skladu sa svojom odlukom, Mirka Norca krajem studenoga oslobodi daljnjeg izdržavanja kazne strogog zatvora,' stoji u priopćenju HHO-a.

 

Norčev Odvjetnik također ističe da će i kad njegov klijent bude na slobodi,on i dalje štiti njegova prava.

 

-bNeću sjediti skrštenih ruku, dok je on bio u zatvorum morali smo svašta trpjeti, ja ću i dalje štiti njegovo ime. Oni više neće smjeti predbacivai mu neke stvari. Ako oni nastave vršiti pritisak na pravosuđe ili ako se nastave raznorazna podmetanja, sigurno ćemo protiv njih pokrenuti postupak.

 

Podsjetimo, Mirko Norac osuđen je na 12 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću, a potom po zapovjednoj odgovornosti na 6 godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima i pripadnicima srpske paravojske u akciji Medački džep. Vrhovni sud mu je odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. Nakon što 2/3 kazne osluži, a bit će to točno  25. studenog, Mirko Norac bit će na slobodi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlatko nuić, ratni zločini, vesna teršelič, hho, MIRKO NORAC