Burze

PODNE NA BURZI: Zagrebačka burza: Crobexi stagniraju, Dalekovod nakon uzleta završio u blokadi

"Na tako slabašnu aktivnost investitora utjecaja imaju snižene makroekonomske prognoze za domaće, ali i svjetsko gospodarstvo.“

Piše: PolitikaPlus/Hina


„Slabi današnji promet, čemu je doprinijela i jutrošnja obustava trgovanja dionicama Dalekovoda, na tragu je niske likvidnosti koja je obilježavala i prethodne trgovinske dane. Na tako slabašnu aktivnost investitora utjecaja imaju snižene makroekonomske prognoze za domaće, ali i svjetsko gospodarstvo.“

Na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas stagniraju, jer se svjetskih tržišta ne stižu poticajne vijesti, kao ni s domaće makroekonomske scene, a pozornost domaćih ulagača najviše je privukla dionica Dalekovoda, čija je cijena snažno porasla.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,10 posto, na 1.854 boda, a Crobex10 0,30 posto, na 1.025 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 3 milijuna kuna, što je otprilike 900.000 kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Slabi današnji promet, čemu je doprinijela i jutrošnja obustava trgovanja dionicama Dalekovoda, na tragu je niske likvidnosti koja je obilježavala i prethodne trgovinske dane. Na tako slabašnu aktivnost investitora utjecaja imaju snižene makroekonomske prognoze za domaće, ali i svjetsko gospodarstvo“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, jer je splasnuo entuzijazam ulagača u vezi rješavanja dužničke krize u eurozoni i zbog jačanja strahovanja od usporavanja rasta gospodarstava, nakon novih slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX pali su do podneva između 1,5 i 2,5 posto.

 

Na domaćem je tržištu, pak, najveći promet do podneva ostvaren dionicom HT-a, 830.000 kuna. Cijena joj je blago ojačala, za 0,13 posto, na 245,11 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Ingre, s 251.000 kuna prometa. Cijena joj je potonula 5 posto, na 8,91 kunu.

Zagrebačka burza donijela je jutros rješenje o obustavi trgovanja dionicama Dalekovoda do 11,30 sati, kako bi se svi ulagači upoznali s činjenicama vezanim uz nastanak obveze za preuzimanjem te građevinske kompanije. Naime, Uprava Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) jučer je utvrdila da je za pet osoba (Luka Miličić, Tomislav Belamarić, Krešo Kraljević, Damir Skansi i Darko Tipurić) i pet tvrtki (BMK i partneri, KLT i partneri, CTG, Credos i Telegra) nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Dalekovoda.

Odmah po početku trgovanja dionicom Dalekovoda njezina je cijena skočila 7 posto, na 180,99 kuna. Trenutačno se njome trguje po 175 kuna, a promet je dosegnuo 350.000 kuna.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da je industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu neočekivano pala za 4,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je posljedica nejake domaće potrošnje i slabljenja inozemne potražnje.

To je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u kolovozu industrija ojačala za 1,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Svi su očekivali rast proizvodnje, i to u rasponu od 0,2 do 3 posto, nakon što je industrija ojačala u prethodna dva mjeseca.

„Najnoviji podatak o industrijskoj proizvodnji ukazuje na i dalje prisutnu slabiju izvedbu domaćeg gospodarstva u odnosu na ostatak regije. To doprinosi negativnom ozračju na domaćem tržištu kapitala“, ističe Balgač.

U odnosu na početak mjeseca, Crobex je u minusu oko 8,8, a Crobex10 otprilike 7,4 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, burza, zse, dalekovod, hanfa, luka miličić, darko tipurić, dalibor balgač