Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Zabrinjavajući podaci iz Kine i eurozone ojačavaju strah od usporavanja globalnog rasta

Zabrinuo ih je i podatak o skoku rujanske inflacije u eurozoni za 3 posto na godišnjoj razini.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Investitore zabrinuo je i podatak o skoku rujanske inflacije u eurozoni za 3 posto na godišnjoj razini. To je dramatičan rast u usporedbi s godišnjom inflacijom od 2,5 posto u kolovozu, za koju su u Bruxellesu kazali da je na vrhuncu.

Američki terminski indeksi danas su pali, jer je ojačao strah investitora od usporavanja rasta globalnog gospodarstava nakon novih slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka.

S&P 500 terminski indeks, Dow Jones i Nasdaq bili su oko 13,30 sati u minusu između 0,6 i 0,8 posto.

Investitore je razočarao podatak o smanjenju proizvodnih aktivnosti u kineskim tvornicama u rujnu, treći mjesec zaredom, te realni pad prometa u njemačkoj maloprodaji u kolovozu za 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Zabrinuo ih je i podatak o skoku rujanske inflacije u eurozoni za 3 posto na godišnjoj razini. To je dramatičan rast u usporedbi s godišnjom inflacijom od 2,5 posto u kolovozu, za koju su u Bruxellesu kazali da je na vrhuncu.

Time je rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini znatno premašio ciljanu razinu Europske središnje banke (ECB) od nešto ispod dva posto. Najnoviji podatak objavljen je svega nekoliko dana pred zasjedanje ECB-a, zakazano za idući četvrtak, na kojem bi se moglo odlučivati o snižavanju kamatnih stopa u eurozoni.

Nove kratkoročne smjernice investitorima će dati objava američkih pokazatelja. Danas se očekuje indeks menadžera upravljanja nabavom za regiju New Yorka i Chicaga za mjesec rujan. Također, bit će objavljena konačna procjena indeksa povjerenja potrošača za rujan, te podaci o osobnim primanjima i potrošnji Amerikanaca u kolovozu.

I na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale. Trenutno je londonski Ftse na gubitku 1,7 posto, na 5.108 bodova, frankfurtski DAX 2,81 posto, na 5.480 bodova, a pariški CAC 2,1 posto, na 2.962 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, nasdaq, s&p 500, eurozona, ecb