A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/borislav-skegro-022.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Quaestus još proučava Hanfino rješenje o oduzimanju dozvole za rad | Politika+
Mojbiz

ZAVJET ŠUTNJE : Quaestus još proučava Hanfino rješenje o oduzimanju dozvole za rad

U priopćenju navode da će u potpunosti ispuniti sve svoje obveze koje proizlaze iz rješenja.

FOTO: Borislav Škegro
Piše: PolitikaPlus

Nakon što je jučer Hanfa oduzela na godinu dana odobrenje za rad društvu Quaestus Invest Borislava Škegre, konačno su reagirali iz samog društva, točnije, za njih su to odradili u Maksima komunikacijama, jer sam Škegro odluku Hanfe nije želio komentirati.

 

Šturo priopćene donosimo u cijelosti:

 

„Vezano uz rješenje Hanfe o oduzimanju odobrenja za rad društvu Quaestus Invest, obavještavamo javnost da pažljivo proučavamo obrazloženje rješenja i na njega ćemo se očitovati u najkraćem mogućem roku. U međuvremenu će društvo, poštujući zakonodavni okvir, u potpunosti ispuniti sve svoje obveze koje proizlaze iz rješenja.

Pažljivo proučavamo obrazloženje rješenja i na njega ćemo se očitovati u najkraćem mogućem roku. U međuvremenu će društvo, poštujući zakonodavni okvir, u potpunosti ispuniti sve svoje obveze koje proizlaze iz rješenja.
Imovina nekretninskog fonda, koja se sastoji od kvalitetnih ulaganja, ovim rješenjem nije ugrožena, a društvo će u periodu dok nadzorni odbor ne odabere novo društvo za upravljanje pružiti svu tehničku podršku kako bi se omogućilo neometano funkcioniranje tekućeg poslovanja fonda.

 

Ovo rješenje nema nikakvog efekta na društva Quaestus Savjetovanje i Questus Private Equity, koje upravlja private equity fondovima QPEK i QPEK-II i koji neometano nastavljaju s radom.“

 

Podsjetimo u svom obrazloženju Hanfa tako između ostalog Quaestusu zamjera kršenje nekoliko zakona, ali i vlastitih propisa i dobrih poslovnih običaja te ulaganje novca u povezana društva.

 

Poput  ulaganje fonda Quaestus Nekretnine u obveznice i komercijalne zapise Metronet telekomunikacija, koje je opet povezano s Quaestusom.  Hanfa je od Quaestusa još 2009. tražila da proda obveznice Metroneta, što je Quaestus, kako stoji u rješenju Hanfe, 16. srpnja 2009. i učinilo, a već sljedećeg dana isti fond je kupio nove Metronetove obveznice. Do danas se na tom planu ništa značajnije nije promjenilo upozoravaju u Hanfi, nije promijenilo.

 

Hanfa mu zamjera i to što je imovinu u 2009. i 2010. ulagao u nekretnine u dvostruko većem postotku od onog koji je propisan za takav tip ulaganja. U Hanfi su ustanovili da je prilikom dokapitalizacije pojedinih društava iz portfelja Fonda postupalo protivno pravilima struke te da nije izrađivalo financijske izvještaje u skladu sa standardima. Sve je to, smatraju u Hanfi, dioničare moglo navesti na pogrešne zaključke.  Quaestus Nekretninamatako moraju u roku od dva mjeseca potpisati  ugovor s novim društvom za upravljanje.

 

Inače, dobiti kometar na ovu temu od ekonomskih analitičara, nemoguća je misija, jer većina njih se ispričava, kako o cijelom predmetu ne zna dovoljno, pa ne mogu ni komentirati.


......

 

.......

 


HANFA: "Teško, promišljeno, namjerno, dugotrajno, pa čak i odvažno kršenje propisa."


Uprava Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je društvu za upravljanje investicijskim fondovima Quaestus Investu d.o.o., koje upravlja zatvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine Quaestus Nekretnine d.d., privremeno, na razdoblje od jedne godine, oduzela odobrenje za rad, rješenje je Hanfe objavljeno na njenim internetskim stranicama.

Quaestus Nekretnine u roku 60 dana mora naći novo društvo za upravljanje.

Rješenjem je Nadzornom odboru fonda Quaestus Nekretnine naloženo da u roku od 60 dana od zaprimanja rješenja potpiše ugovor o upravljanju fondom s novim društvom za upravljanje, a u suprotnom je dužan sazvati glavnu skupštinu fonda Quaestus Nekretnine.

Hanfa u opširnom obrazloženju, na 22 stranice, detaljno obrazlaže niz nepravilnosti i povreda zakona koje je utvrdila, te se pri kraju osvrće i na čelne ljude društva - Borislava Škegru i Tomislava Matića, kojima je Hanfa 2007. dala suglasnost za imenovanje.

DRSKI QUESTUS: "Agencija ocjenjuje da kršenje tih propisa, a osobito ZIF-a, nije niti tehničke prirode, niti je beznačajno, nego je, naprotiv, teško, promišljeno, namjerno, dugotrajno, pa čak i odvažno."

Hanfa uz ostalo navodi kako ne sumnja da su oba člana uprave znala da svojim poslovnim odlukama krše odredbe Zakona o investicijskim fondovima (ZIF) i drugih propisa, te da uprava "ili ne razumije čak i one najopćenitije dužnosti i obveze licenciranih osoba koje upravljaju investicijskim fondovima, ili ih, što je vjerojatnije, razumije, ali ih svjesno ignorira".


Hanfa u obrazloženju navodi da je u postupku izvanrednog nadzora nad društvom Quaestus Invest i fondom Quaestus Nekretnine "utvrdila da uprava Društva i Fonda dugotrajno, teško, učestalo i na različite načine krše odredbe ZIF-a, i to praktički od samoga osnivanja Fonda, u kontinuitetu, do dana donošenja ovoga rješenja te ne postupaju u skladu s temeljnim načelima vođenja poslova društva za upravljanje i fonda koje određuje ZIF", kao i da krše i druge propise (zakone o trgovačkim društvima, tržištu kapitala, o računovodstvu), a ne postupa ni u skladu s Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

Tu konstataciju Hanfa detaljno pojašnjava kroz osam točaka, navodeći uz ostalo da je Quaestus Invest ulagao imovinu fonda u financijske instrumente u postotku značajno većem nego što to predviđa prospekt, u financijske instrumente kapitalno i personalno povezanih osoba, ili u udjele u tzv. "nekretinskim društvima" u postotku više nego dvostruko većim od propisanog prospektom fonda, itd.

Agencija podsjeća i na svoje rješenje od 13. siječnja ove godine u kojem je Quaestus Investu naložila da ulaganja uskladi s odredbama ZIF-a, Statuta i prospekta fonda, a da ni nakon osam mjeseci od toga društvo nije postupilo u skladu sa svim tim mjerama.

"Agencija ocjenjuje da kršenje tih propisa, a osobito ZIF-a, nije niti tehničke prirode, niti je beznačajno, nego je, naprotiv, teško, promišljeno, namjerno, dugotrajno, pa čak i odvažno", navodi se u rješenju Hanfe i precizira niz odredbi ZIF-a koje su uprava Quaestus Investa i Quaestus Nekretnina prekršili, od odredbi o pridržavanju načela savjesnosti i poštenja, postupanje pažnjom dobrog stručnjaka, do održavanja otvorenih i poštenih odnosa s Agencijom te upravljanje fondom u skladu s ulagačkim ciljevima fonda.