A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/davorin-kobak-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Davorin Kobak mora vratiti 7 milijuna kuna i odležati 7 godina! | Politika+
Tvrtke

KRIMINAL U HŽ-U: VIDEO Davorin Kobak mora vratiti 7 milijuna kuna i odležati 7 godina!

Ukupno dosuđeno 20 godina zatvora, a moraju vratiti ukupno 27 milijuna kuna

Piše: Ilijana Grgić. Snimke: PolitikaPlus TV

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je bilo iznimno gust raspored. Osim što se na sudu pojavio i bivši premijer Ivo Sanader, još jedna slučaj je priveden kraju. Naime, radi se o izvlačanju više milijunskih iznosa iz HŽ-a.


Bivši direktor Hrvatskih željeznica Davorin Kobak nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na sedam godina zatvora zbog izvlačenja višemilijunskih iznosa iz HŽ-a preko tvrtke Agit, a uz to mora vratiti nezakonito pribavljenih 7,2 milijuna kuna.

 

Kobakov  odvjetnik Ivan Lovrić istaknuo je kako će se žaliti na presudu.

 

- U slučaju gospodina Kobaka dva kaznena djela ne postoje, dva kaznena djela nisu ispjeli dokazati, tako da će vijeće imati velikih problema da obrazlaže valjano kako zakon traži od optužnice, istiće Lovrić.

 

Drugooptužena bivša direktorica HŽ-ova sestrinskog poduzeća Agit Biserka Robić osuđena je na sedam i pol godina te povrat 9,1 milijuna kuna.

 

 

 

Njezin odvjetnik Berislav Živković ističe da ovakakvu presudu nisu očekivali.

 

- Kazna je po našem mišljenju prestroga, ali sud je taj koji je odredio kaznu . Oni su se morali odlučiti za jednu stranu , očito je da su se odlučili za Uskokovu, napominje Živković.

 

Postane li presuda pravomoćna isti će iznos državi morati vratiti i njezin suradnik Andrija Sarić koji je jedini priznao krivnju i sudjelovanje u izvlačenju novca.

 

Njegov odvjetnik, Branko Šerić, uz naravno tužitelje, jedini je bio zadovoljan presudom.

 

- Prošli smo bolje nego što smo očekivli , ne utvrđenim ostaje jedno pravno pitanje, koje je možda sporno, pa ćemo kad primimo pismenu presudu odlučiti o tome hoćemo li se žaliti na ovu kaznu kakva je, istaknuo je Šerić.

 

Njega je sudsko vijeće osudilo na tri godine i tri mjeseca zatvora, dok je posljednji optuženi bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević dobio dvije i pol godine zatvora.

 

 

 

Njegov dug državi iznosi 1,7 milijuna kuna. On se jedini nije pojavio na izricanju presude nakon koje su Kobak i Robić s lisicama na rukama odvedeni u istražni zatvor koji je obvezan za osuđene na kazne veće od pet godina.

 

Troje optuženih mirno je saslušalo nepravomoćnu presudu koju je u do sada najvećoj aferi u državnoj željezničkoj tvrtki donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem Renate Miličević koje je optužene proglasilo krivima po svim točkama optužnice.

 

Suđenje je trajalo više od osam mjeseci.Osim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivena novca, USKOK je potkraj dokaznog postupka izmijenio optužnicu pa je Kobaka i ostale teretio i za sastavljanje lažnih faktura na temelju kojih su od 2003. do 2008. na račune četiriju off-shore tvrtki u Austriji i BiH doznačili novac HŽ-a.

 

Kobak i Biserka Robić u više navrata su odbacili sve optužbe, no trećeoptuženi Sarić je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune.

 

Antikorupcijska istraga u slučaju Agit počela je još 2008., a troje optuženih iz Hrvatske uhićeni su u srpnju 2009. Kobak i Robić su u istražnom zatvoru ostali do veljače ove godine.