A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/luka-milicic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Uprava Dalekovoda odbacuje nalaze Hanfe: Nismo djelovali zajednički! | Politika+
Tvrtke

REAKCIJA: Uprava Dalekovoda odbacuje nalaze Hanfe: Nismo djelovali zajednički!

Ne prihvaćaju da je nastala obveza izdavanja javne ponude za Dalekovod.

FOTO: Luka Miličić
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina


Dalekovod je bio hrvatski primjer razvijenog radničkog dioničarstva, u kojem nijedan suvlasnik nema dovoljnu težinu da bi upravljao tvrtkom. No, HANFA u svojem rješenju izlaže intenzivnu međusobnu vlasničku i interesnu prepletenost navedenih pojedinaca i tvrtki. 

Uprava Dalekovoda najodlučnije opovrgava da je bilo koji član uprave ikada djelovao zajednički s bilo kojom osobom radi preuzimanja kontrole nad Dalekovodom te nema nikakvih spoznaja da je to činila ijedna fizička i pravna osoba navedena u rješenju Hanfe, priopćeno je danas iz uprave Dalekovoda.

 

>> STOP trgovanju dionicama Dalekovoda! Tipurić i društvo moraju dati ponudu za preuzimanje!

 

PROČITAJTE! Kako je tekla privatizacija Dalekovoda?

Priopćenje je reakcija na jučerašnje rješenje Hrvatske agencija za nadzor finacijskih usluga (Hanfa) koja je utvrdila da je za pet osoba i pet tvrtki nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Dalekovoda te im naložila da podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, ponudu za preuzimanje i druge zakonom predviđene isprave.

No, Hanfa ni ne navodi da su oni djelovali zajednički u svrhu preuzimanja kontrole nad tvrtkom. Hanfa u tom rješenju navodi da je interesno povezana skupina u travnju 2005. godine stjecanjem Dalekovodovih dionica prijeđen prag od 25 posto dionica s pravom glasa te da je tako automatski nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje za fizičke i pravne osobe za koje je utvrđeno da djeluju zajednički.

Prema nalazu Hanfe, to su Luka Miličić, Tomislav Belamarić, Krešo Kraljević, Damir Skansi i Darko Tipurić, te tvrtke BMK i partneri, KLT i partneri, CTG, Credos i Telegra.

Miličić je predsjednik uprave Dalekovoda, Belamarić i Kraljević su članovi uprave, Skansi direktor, pomoćnik predsjednika uprave Dalekovoda d.d., a Tipurić profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

"Članovi Uprave najodlučnije opovrgavaju da je bilo koji od njih ikad djelovao zajednički s bilo kojom osobom radi preuzimanja kontrole nad društvom. Uprava društva, također, nema nikakvih spoznaja da je to činila ijedna od fizičkih i pravnih osoba koje su navedene u rješenju. Posebno što one sveukupno raspolažu s manje od 11 posto dionica, pri čemu nijedna od spomenutih fizičkih osoba ne raspolaže s više od 0,8 posto dionica", ističu iz Uprave Dalekovoda.

Napominje se da Dalekovod ima više od osam tisuća dioničara od kojih nijedan pojedinačno ne raspolaže s više od 8 posto dionica.

"U takvim uvjetima apsurdno je tvrditi da bilo koji dioničar ima kontrolu nad društvom", ističe se u priopćenju.

Iz Dalekovoda također odbacuju medijske 'insinuacije' o tajnim dogovorima i prikrivenim vlasnicima nazivajući ih "posve besmislenim i očito zlonamjernim".

Kažu da je privatizacija društva provedena zakonito i transparentno još 1993. godine i da to potvrđuju nalazi svih mjerodavnih tijela, a da se nakon privatizacije broj dioničara povećao desetak puta što govori protiv navodne koncentracije vlasništva.

"Uprava društva je uvijek podržavala koncept radničkog dioničarstva, a što se pokazalo ispravnim s obzirom na rezultate koje je društvo ostvarivalo i ostvaruje", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je od 2001. godine otkad se dionicama Dalekovoda trguje na uređenom tržištu, Dalekovod uredno obavještavao regulatora i javnost o svim transakcijama koje su pak, kako se ističe, provođene posve transparentno.

"Zbog toga čudi da Agencija, koja je od samog početka trgovanja dionicama raspolagala cjelokupnom dokumentacijom, tek sada - i to potpuno pogrešno - zaključuje da je još davne 2005. uspostavljen odnos zajedničkog djelovanja", kaže se u priopćenju.

Iz Dalekovoda najavljuju da će čim rješenje Hanfe bude službeno dostavljeno, poduzeti mjere zaštite svojih prava i interesa.

Protiv rješenja Hanfe nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe upravnom sudu.

Dalekovod je bio hrvatski primjer razvijenog radničkog dioničarstva, u kojem nijedan suvlasnik nema dovoljnu težinu da bi upravljao tvrtkom. No, HANFA u svojem rješenju izlaže intenzivnu međusobnu vlasničku i interesnu prepletenost navedenih pojedinaca i tvrtki. 


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hanfa, javna ponuda, credos, telegra, darko tipurić, luka miličić, dalekovod