A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/parada-ponosa-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Tadić i Dačić zabranili već zakazani Gay Pride u Beogradu! | Politika+
Regija

'BEOGRAD U PLAMENU': VIDEO Tadić i Dačić zabranili već zakazani Gay Pride u Beogradu!

Ivica Dačić: "Policija prisiljena donijeti odluku o otkazivanju Parade ponosa, pošto drugi niko neće."

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Tanjug/Blic/B92

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) zabranilo je danas sve javne skupove koji su bili zakazani za vikend, a nose povećani sigurnosni rizik, rečeo je Tanjugu u tom ministarstvu. Kako je objašnjeno, MUP je to učinio na 'osnovu Zakona o okupljanju građana, odnosno nadležnih organa teritorijalnih jedinica MUP-a na kojima su skupovi prijavljeni'.


Taj zakon predviđa zabranu održavanja javnog skupa zbog ometanja javnog saobraćaja, ugrožavanja zdravlja, javnog morala ili sigurnosti ljudi i imovine. O zabrani održavanja javnog okupljanja odgovorni organi dužni su obavijstiti organizatore skupa najkasnije 12 sati prije vremena za koje je skup zakazan. Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u, zabrana se ne odnosi na kulturne i sportske manifestacije.

Dačić je prije dva dana čak zatražio pomoć organizatora i međunarodne zajednice, kako bi se opremili policajci koji bi trebali osiguravati ovaj skup. Istovremeno je napomenuo da će policija, ako bude napadnuta, žestoko uzvratiti.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prije toga je bio izjavio da će policija zabraniti Paradu ponosa 2. listopada, ako organizatori sami ne otkažu skup. Novinarima je 'objasnio' da policija, ako nema političke odluke da Parada ponosa mora biti održana, iz sigurnosnih razloga smatra da ne trebaju biti održani svi skupovi koji su najavljeni za vikend. Ponovio je da prema sigurnosnim procjenama, ne samo policije, već i drugih sigurnosnih struktura, postoji veliki rizik da na tim skupovima dođe do narušavanja javnog reda i mira, napada na strana veleposlanstva, uništavanja imovine...

Potvrdio je da je razgovarao s brojnim stranim veleposlanstvima koji smatraju da Parada ponosa treba biti održana. Dodao je da on (predsjednik Socijalističke partije Srbije), smatra da ta manifestacija treba biti održana, podsjetivši da njegova stranka jedina u svom rukovodstvu ima i gej aktiviste. No, odmah je sam sebi uskočio u usta.

"Da sam na mestu organizatora skupova, uvažio bih intervencije bezbednosnih organa i odložio bih održavanje skupova", rekao je Dačić, napomenuvši da će u suprotnom policija biti prisiljena donijeti odluku, 'pošto drugi niko neće'.

.......

 

.......

 


Savet za nacionalnu bezbednost
na čelu s Tadićem također protiv Parade ponosaOdluku o zabrani policija je donijela poslije konzultacija sa svim državnim organima, nakon procjene sigurnosne situacije u zemlji, navodi B92. Savet za nacionalnu bezbednost je procijenio da bi sigurnost bila izuzetno ugrožena.


Sigurnosne procjene, kako saznaje B92, ukazale su da su se ekstremisti spremali da napraviti velike nerede u više dijelova Beograda kako bi razvukli snage MUP-a, da pale sjedišta stranaka vladajuće koalicije, sjedišta stranih firmi, a takođe su informacije pokazale da su namjeravali ulaziti u javne garaže i paliti gume na automobilima. Drugi srbijanski mediji govorili su o sličnom planu pod nazivom 'Beograd u plamenu'. Zbog svih tih podataka, Savet za nacionalnu bezbednost je razmatrao da se otkažu svi skupovi najavljeni za vikend.

Članovi savjeta su predsjednik i premijer Srbije, ministri odbrane, pravosuđa i policije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor BIA i rukovoditelji vojne službe sigurnosti vojno-obaveštajne službe Ministarstva odbrane. 

 

 

 


Dačić je prije dva dana čak zatražio pomoć organizatora i međunarodne zajednice, kako bi se opremili policajci koji bi trebali osiguravati ovaj skup. Istovremeno je napomenuo da će policija, ako bude napadnuta, žestoko uzvratiti.

 

Upitan kako policija osigurava utakmice sa visokim rizikom, Dači je odgovorio da je to druga stvar, s obzirom da se one održavaju u zatvorenom prostoru.

"Ako se 'Parada ponosa' održi u zatvorenom prostoru, sigurno će biti potpuno drugačija situacija", rekao je Dačić, podsjetivši da su "Parada ponosa" i ostali skupovi zakazani na otvorenom, i ustvrdivši da je 'nemoguće pratiti sve koji pripremaju nasilje i da nije moguće sve kontrolisati'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zabrana, građanska prava, homoseksualnost, srbija, ivica dačić, gay pride, parada ponosa