A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/euro-324.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Irska zaustavlja planove Angele Merkel za izmjene ugovora EU | Politika+
Hrvatska

EU: Irska zaustavlja planove Angele Merkel za izmjene ugovora EU

Promjene ugovora EU-a prema irskom zakonu zahtijevaju referendum.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Irska je protiv bilo kakvih promjena ugovora Europske unije radi omogućavanja dublje financijske unije i obavijestila je zemlje članice o svojem stajalištu, rekao je u petak premijer Enda Kenny.

Promjene ugovora EU-a prema irskom zakonu zahtijevaju referendum.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u rujnu predložila izmjene ugovora EU-a i da se najvišem sudu Unije dade pravo da tuži zemlje članice koje krše njezine financijske propise.

Upitan na državnoj televiziji RTE podržava li izmjene ugovora kako bi se omogućila veća financijska unija Kenny je odgovorio "Ne podržavam".

"Obavijestio sam o tome druge čelnike. Vrlo je važno da pošto je usvojen Lisabonski (ugovor) da vlade EU-a provode taj ugovor kako je zamišljen", rekao je on.

Promjene ugovora EU-a prema irskom zakonu zahtijevaju referendum. Irci su prvotno odbacili Lisabonski ugovor 2008. prije nego su ga prihvatili na drugom glasovanju nakon što je vlada osigurala neke ustupke.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANGELA MERKEL, LISABONSKI UGOVOR, EU, IRSKA