A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/milorad-pupovac-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Milorad Pupovac: Novim zakonom poništila bi se petogodišnja suradnja | Politika+
Crna kronika

MIŠLJENJE: Milorad Pupovac: Novim zakonom poništila bi se petogodišnja suradnja

'Odavno poznato da su moji stavovi lijevi, te kako je povjerenjem u ovom trenutku bliži SDP-u.'

FOTO: Milorad Pupovac
Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je danas da bi se usvajanjem zakona o ništetnosti akata pravosudnih tijela bivše JNA, SFRJ i Srbije koji se odnose na Domovinski rat i hrvatske državljane, poništilo pet godina suradnje koja je, kazao je, donijela rezultate.

"Ukoliko Hrvatski sabor usvoji novi zakon koji će ništetnim proglasiti sve akte pravosudnih tijela i vojnih sudova JNA i bivše države koji se odnose na hrvatske državljane za zločine počinjene na hrvatskom teritoriju, ne bih želio pretpostavljati što Srbija može ili treba raditi, no jedno je sigurno – tim bi se zakonom poništilo pet godina suradnje koji su donijeli rezultate. Zato ne vidim razlog iz kojeg bi to (suradnju) netko u ovom trenutku htio zaustaviti, pogotovo jer smo bili na tragu toga da se neke stvari riješe i da nema više straha. Sasvim sigurno ova situacija nije ugodna za prosječnog čovjeka i hrvatskog branitelja," kazao je danas u Varivodama na obilježavanju 16. obljetnice stradanja srpskih civila Milorad Pupovac predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV), odgovarajući na novinarsko pitanje o novom zakonu.

Pupovac je dodao kako nije siguran koju vrstu posljedica taj zakon podrazumijeva, međutim, rekao je, sve što će se događati ovisit će samo o Srbiji.

Hrvatska je vlada u četvrtak Saboru uputila zakon kojim se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.

Na pitanje može li Europska unija izvršiti pritisak na Hrvatsku da "riješi ratne zločine", Pupovac je kazao kako je to stvar međunarodnog prava, te kako tu vrijedi staro pravilo da kraljevstvo kraljevstvu ne može propisivati zakone.

Na traženje novinara, Pupovac je komentirao i srbijansku optužnicu protiv Vladimira Šeksa i drugih, Pupovac je kazao kako su znatno prije o njima razgovarali hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i srbijanska ministrica pravde Snežana Malović, te kako mu nije jasno zašto prije nisu izašle u javnost i zašto se "Sabor pretvorio u sredstvo za tu priču".

Od predsjednika SNV-a novinari su tražili da komentira svoju izjavu koju je nedavno dao na jednoj lokalnoj televiziji kako simpatizira SDP. Pupovac je ustvrdio kako je odavno poznato da su njegovi stavovi lijevi, te kako je povjerenjem u ovom trenutku bliži SDP-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladin prijedlog, ratni zločini, milorad pupovac