A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/greece-endiaferon-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Grčka se sprema za novih 8 milijarda eura zajma | Politika+
Mojbiz

ŠESTA TRANŠA : Grčka se sprema za novih 8 milijarda eura zajma

Nova tranša iz 110 milijarda teškog zajma za spas Grčke.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos izjavio je da će Grčka dobiti šestu tranšu iz 110 milijarda dolara vrijednog zajma Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, dogovorenog prošle godine. A radi se o 8 milijardi eura.

 

Venizelos je rekao da će Grčka dobiti šestu tranšu jer poduzima dogovorene mjere štednje.

 

Da bi mogla isplatiti svoje obveze u listopadu, Grčkoj treba nova tranša od osam milijardi eura zajma od ukupno 110 milijarda eura odobrenih u svibnju 2010. godine.

-S obzirom na to da poduzimamo teške odluke i da grčki narod podnosi tešku žrtvu, da, šesta tranša je osigurana, rekao je ministar u razgovoru za tjednik To Vima.

 

Ujedno je odbacio svaku mogućnost da Grčka neće biti u stanju servisirati svoj dug.

-Svaki razgovor o tome je ili naivan ili opasan", kazao je.

 

U četvrtak su u Atenu stigli izaslanici "trojke" koju čine Europska unija ,Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka kako bi se uvjerili je li vlada ispunila fiskalne obveze preuzete u sklopu plana o pomoći koji je utanačila s tim ustanovama i odobrili novu tranšu zajma.

 

Pod pritiskom "trojke" vlada socijalista objavila je prošli tjedan nove mjere za 2011. i 2012. godinu. Jedna od mjera je isplata samo 60 posto plaće za 30.000 zaposlenih u javnim službama. Ako ti ljudi ne nađu novi posao u roku od 12 mjeseci bit će otpušteni.

 

Druge su mjere smanjenje mirovina većih od 1.200 eura mjesečno, snižavanje granice za oporezivanje godišnjih prihoda na 5.000 eura i uvođenje novih poreza.

 

U utorak je parlament izglasao zakon o uvođenju poreza na nekretnine za koji je ruke diglo svih 154 zastupnika socijalista.

 

Da bi mogla isplatiti svoje obveze u listopadu, Grčkoj treba nova tranša od osam milijardi eura zajma od ukupno 110 milijarda eura odobrenih u svibnju 2010. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

euro, ECB, eu, mmf