Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze nestabilne zbog dužničke krize i recesijskih prijetnji

„Zašto je tržište tako slabo? Zato jer je 2008. godina još uvijek svježa u sjećanju ulagača“

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na svjetskim burzama i dalje vlada velika nesigurnost, pa su nakon snažnog rasta početkom tjedna cijene dionica posljednjih dana oštro pale, jer je splasnuo entuzijazam u vezi rješavanja dužničke krize, a ulagače je obeshrabrio i niz podataka koji ukazuje na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 10.913 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,4 posto, na 1.131 bod, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 2.415 bodova.


Početkom prošloga tjedna cijene su dionica snažno rasle zahvaljujući nadi da će europski dužnosnici konačno usuglasiti način borbe protiv dužničke krize i pomoći Grčkoj da izbjegne bankrot.

„Lijepo je vidjeti da se kreće prema rješenju dužničke krize. Podrška bankama i rješavanje fiskalnih problema u regiji doista su pozitivne vijesti za tržište dionica“

Njemački je parlament u četvrtak izglasao proširenje mogućnosti korištenja europskog fonda za financijsku stabilnost, pa će se sredstvima tog fonda, vrijednog 440 milijardi eura, moći kupovati državne obveznice i kreditirati prezadužene članice eurozone.

„Lijepo je vidjeti da se kreće prema rješenju dužničke krize. Podrška bankama i rješavanje fiskalnih problema u regiji doista su pozitivne vijesti za tržište dionica“, kaže Malcolm Polley, predsjednik tvrtke Stewart Capital Advisors.

No, analitičari upozoravaju i da još nema konačnih odluka o načinu rješavanja dužničke krize. Njemačka i Francuska zajedno predlažu da se Ateni otpiše 50 posto dugova, a da se velike banke koje su izložene u grčkim obveznicama dokapitaliziraju. Mediji pišu i da bi Europska središnja banka mogla smanjiti ključne kamatne stope.

„Zašto je tržište tako slabo? Zato jer je 2008. godina još uvijek svježa u sjećanju ulagača“

Postoje i neslaganja među članicama eurozone oko uvjeta koje bi Grčka trebala ispuniti kako bi dobila iduću tranšu financijske pomoći i tako izbjegla bankrot. U Atenu su stigli inspektori MMF-a, EU-a i ECB-a, koji će utvrditi je li Grčka ispunila uvjete kako bi dobila daljnju pomoć.

Ako Grčka ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, ta bi članica eurozone polovicom listopada mogla bankrotirati, što bi ojačalo ionako snažan pritisak na druge prezadužene članice tog bloka, kao što su Irska i Portugal.

Unatoč napretku u rješavanju dužničke krize, ulagači se i dalje plaše bankrota Grčke, što bi moglo izazvati financijsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine.

„Zašto je tržište tako slabo? Zato jer je 2008. godina još uvijek svježa u sjećanju ulagača“, kaže Joseph Mazzella, analitičar u tvrtki Knight Capital.

Zbog toga na tržištima i dalje vlada velika nesigurnost, a ulagače su krajem tjedna obeshrabrili i novi podaci koji ukazuju na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava.

„Ulagače zabrinjava usporavanje rasta svjetskog gospodarstva. Puno je straha na tržištu, radi se o krizi povjerenja“, kaže Adam Krejcik, analitičar u tvrtki Roth Capital.

U petak je završen treći kvartal. S&P 500 indeks potonuo je u proteklom tromjesečju 14,3 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od posljednjeg tromjesečja 2008. godine i vrhunca financijske krize. Time je tržišna vrijednost dionica uvrštenih u S&P 500 indeks smanjena za 1.700 milijardi dolara.

Dow Jones indeks pao je, pak, u trećem tromjesečju oko 1.500 bodova, ili 12,1 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 posto, na 5.128 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 5,8 posto, na 5.502 boda, a pariški CAC 6,1 posto, na 2.981 bod.

Unatoč prošlotjednom rastu, i na europskim su burzama cijene dionica u proteklom kvartalu zabilježile najveći pad od financijske krize 2008. godine.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je u trećem tromjesečju 16,9 posto, čime je izbrisano 1.200 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 8.700 bodova. U proteklom je kvartalu Nikkei pao 11,4 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVJETSKA TRŽIŠTA, WALL STREET