A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/BURZE/zse-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Loše raspoloženje i sve niže prognoze hrvatskog BDP-a pritišću dionice | Politika+
Burze

ZAGREBAČKA BURZA: Loše raspoloženje i sve niže prognoze hrvatskog BDP-a pritišću dionice

Ekonomisti šest najvećih hrvatskih banaka prošloga su tjedna bitno revidirali svoje prognoze domaćeg gospodarskog rasta na niže.

Piše: PolitikaPlus/Hina


„I dok je prošloga tjedna na svjetskim burzama ostvaren znatan rast indeksa, nažalost to nije donijelo dovoljno dobrog raspoloženja na domaće tržište da bi se investitori odlučili na kupnju dionica. Mogući razlozi za slabu korelaciju domaćih sa svjetskim indeksima su približavanje parlamentarnih izbora te snižene procjene domaćeg gospodarskog rasta.“

Nove loše vijesti iz Grčke jutros su na svjetskim burzama oštro spustile najvažnije indekse, pa se vjerojatno danas ni Zagrebačka burza neće uspjeti oduprijeti negativnom raspoloženju koje pristiže izvana.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje pad Crobexa, a 3 stagnaciju.

Indeks Crobex prošlog je tjedna porastao 0,4 posto, na 1.854 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,15 posto, na 1.024 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 97,2 milijuna kuna, što je otprilike 14 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„I dok je prošloga tjedna na svjetskim burzama ostvaren znatan rast indeksa, nažalost to nije donijelo dovoljno dobrog raspoloženja na domaće tržište da bi se investitori odlučili na kupnju dionica. Mogući razlozi za slabu korelaciju domaćih sa svjetskim indeksima su približavanje parlamentarnih izbora te snižene procjene domaćeg gospodarskog rasta“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu To One.

Ekonomisti šest najvećih hrvatskih banaka prošloga su tjedna bitno revidirali svoje prognoze domaćeg gospodarskog rasta na niže. U prosjeku sada očekuju rast od 0,7 posto u ovoj godini, dok su siječnju ove godine očekivali rast od 1,5 posto, objavila je Hrvatska udruga banaka (HUB) u najnovijoj publikaciji "Izgledi". Očekivane stope rasta kreću se od 0,2 do 1,0 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je, pak, u petak da je industrijska je proizvodnja u kolovozu neočekivano pala za 4,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je posljedica nejake domaće potrošnje i slabljenja inozemne potražnje.

To je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u kolovozu industrija ojačala za 1,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U trećem je tromjesečju Crobex potonuo 16,8 posto, a Crobex10 15,1 posto. Za usporedbu, najvažniji američki S&P 500 indeks pao je u proteklom kvartalu 14,3 posto, dok je FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo 16,9 posto.

Na svjetskim burzama, pak, vladala je velika nesigurnost, pa su nakon snažnog rasta početkom tjedna cijene dionica posljednjih dana oštro pale, jer je splasnuo entuzijazam u vezi rješavanja dužničke krize, a ulagače je obeshrabrio i niz podataka koji ukazuje na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,4 posto, a Nasdaq indeks 2,7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 5,8, a pariški CAC 6,1 posto.

„I ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti vijesti u vezi dužničke krize u eurozoni i novi makroekonomski podaci. S najvećim se nestrpljenjem očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u“, navodi Perić.

Analitičari procjenjuju da je u rujnu broj zaposlenih povećan za oko 60 tisuća, nakon što je u kolovozu ostao nepromijenjen. Pritom bi stopa nezaposlenosti u rujnu trebala ostati nepromijenjena na 9,1 posto.

„Od domaćih makroekonomskih pokazatelja, ovoga tjedna trebao bi biti objavljen podatak o prometu u trgovini na malo, koji bi trebao dati nove smjernice investitorima“, ističe Perić.


A danas Perić očekuje pad Crobexa, zbog loših vijesti s azijskih i europskih burzi.

„Razlog jutrošnjem padu cijena dionica na azijskim i europskim burzama nove su loše vijesti iz Grčke. Grčka vlada, naime, ne štedi dovoljno, tako da će proračunski manjak ove godine dosegnuti 8,5 posto BDP-a, što je više od ciljanih 7,6 posto. Iduće godine manjak će biti smanjen na 6,8 posto, dok je dogovorena ciljana razina, kao preduvjet daljnje međunarodne financijske pomoći toj zemlji, 6,5 posto BDP-a“, navodi Perić.

Kako dodaje, u nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći dionice Luke Ploče, jer su od danas njezine dionice uvrštene u Službeno tržište.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burza, luka ploče, žaran perić, crobex, Zagrebačka burza, zse