Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Vijesti iz Grčke izazvale oštar pad na europskim burzama

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

„Činjenica da napokon priznaju veličinu problema pozitivan je znak. U konačnici, Grčka će trebati otpisati više svog duga, a to će vjerojatno zahtijevati neku vrstu podrške bankarskom sektoru. No, sada dolazimo do problema da se 17 vlada mora zajedno dogovoriti o nečemu. To je vrlo teško postići. Sve dok ne vidimo usvajanje većeg i boljeg paketa pomoći, trgovanje će biti i nadalje volatilno.“

Na europskim su burzama jutros cijene dionica oštro pale nakon što je objavljeno da Grčka neće ispuniti ciljane razine proračunskog manjka ove i idućeg godine, što bi moglo rezultirati potrebom za dodatnom financijskom pomoći toj zemlji od međunarodnih kreditora.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je do 9,30 sati 2,3 posto, na 902,31 bod, nakon što je u trećem tromjesečju izgubio na vrijednosti čak 17 posto, što je njegov najveći gubitak od kraja 2008. godine.

Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 2,26 i 3,16 posto.

Najnoviji fiskalni podaci govore da grčka vlada ne štedi dovoljno. Tako će proračunski manjak ove godine dosegnuti 8,5 posto BDP-a, što je više od ciljanih 7,6 posto. Iduće godine manjak će biti smanjen na 6,8 posto, dok je dogovorena ciljana razina s međunarodnim kreditorima bila 6,5 posto BDP-a.

Tržišni sudionici se pribojavaju da ostale zemlje članice eurozone, suočene s otporom javnosti, možda neće više biti spremne popuniti taj financijski jaz. To, pak, jača izglede da će vlasnici grčkih državnih obveznica, uglavnom financijske institucije, morati preuzeti veći teret restrukturiranja njezina duga nego što je dogovoreno ranije.

Stoga su najviše na udaru prodaja dionica banaka, koje su u prosjeku jutros oslabile 3,7 posto.

Danas bi se trebali sastati ministri financija Francuske i Belgije kako bi razmotrili načine za poboljšanje bilance imovine banke Dexia. Cijene njezinih dionica pala je 8,9 posto. Među najvećim gubicima još su i dionice francuskih banaka BNP Paribas i Credit Agricole, čije su cijene potonule 7,7 odnosno 6,1 posto.

„Činjenica da napokon priznaju veličinu problema pozitivan je znak. U konačnici, Grčka će trebati otpisati više svog duga, a to će vjerojatno zahtijevati neku vrstu podrške bankarskom sektoru. No, sada dolazimo do problema da se 17 vlada mora zajedno dogovoriti o nečemu. To je vrlo teško postići. Sve dok ne vidimo usvajanje većeg i boljeg paketa pomoći, trgovanje će biti i nadalje volatilno“, kaže Alec Letchfield, investicijski dužnosnik u HSBC Asset Managementu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 1,78 posto, na 8.545 bodova.