Burze

PODNE NA BURZI: Novi potop na Zagrebačkoj burzi: Crobex više od 2 posto u crvenom

„Trenutno su cijene svih dionica u minusu, a najveće gubitke bilježi građevinski sektor“

Piše: PolitikaPlus/Hina


„Negativna današnja kretanja na domaćem tržištu posljedica su prelijevanja vrlo lošeg raspoloženja investitora sa svjetskih burzi. Razlog tomu je produbljivanje grčke dužničke krize, zbog čega se investitori pojačano povlače iz rizične imovine kao što su dionice.“

Prateći negativna kretanja na svjetskim burzama, indeksi Zagrebačke burze danas su potonuli više od dva posto, pri čemu sve dionice bilježe pad cijena, a najveće gubitke trpi građevinski sektor.

Indeks Crobex bio je oko 12,00 sati na gubitku 2,09 posto, na 1.815 bodova, što je njegova najniža razina od 2. prosinca lani, kada je na zatvaranju iznosio 1.784 boda.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas je očekivalo pad Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex10 oko podneva bio je u minusu 2,14 posto, na 1.002 boda, te je na najnižoj razini do 10. prosinca lani, kada je trgovinski dan završio na 1.001 bodu.Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,3 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„Negativna današnja kretanja na domaćem tržištu posljedica su prelijevanja vrlo lošeg raspoloženja investitora sa svjetskih burzi. Razlog tomu je produbljivanje grčke dužničke krize, zbog čega se investitori pojačano povlače iz rizične imovine kao što su dionice“, ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische bank.

Najnoviji fiskalni podaci govore da grčka vlada ne štedi dovoljno. Tako će proračunski manjak ove godine dosegnuti 8,5 posto BDP-a, što je više od ciljanih 7,6 posto. Iduće godine manjak će biti smanjen na 6,8 posto, dok je dogovorena ciljana razina s međunarodnim kreditorima bila 6,5 posto BDP-a.

Tržišni sudionici se pribojavaju da ostale zemlje članice eurozone, suočene s otporom javnosti, možda neće više biti spremne popuniti taj financijski jaz. To, pak, jača izglede da će vlasnici grčkih državnih obveznica, uglavnom financijske institucije, morati preuzeti veći teret restrukturiranja njezina duga nego što je dogovoreno ranije.

Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks u minusu između 1,9 i 2,56 posto, a i američki terminski indeksi najavljuju pad cijena dionica danas na Wall Streetu.

Na domaćem tržištu najveći promet, 1,45 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a. Cijena joj se spustila 0,68 posto, na 245 kuna.

Po visini prometa slijedi redovna dionica Adrisa, s prometom nadomak 500.000 kuna, i padom cijene za 1,46 posto, na 231,58 kuna.

„Na domaćem tržištu obujam trgovanja uobičajeno je nizak za početak tjedna. Trenutno su cijene svih dionica u minusu, a najveće gubitke bilježi građevinski sektor“, zaključuje Špoljar.

U građevinskom sektoru, po gubitcima predvodi dionica Dalekovoda, čija je cijena potonula 6,27 posto. Znatne gubitke bilježe i dionice IGH, 4,15 posto, te Ingre, 3,65 posto.

Među likvidnijim izdanjima po gubicima se izdvajaju i dionice Belja, s padom cijene za 6,09 posto, te Luke Ploče, za 4,11 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, dalekovod, ht, ZAGREBAČKA BURZA, DAVOR ŠPOLJAR, crobex10, burza, zse