A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-011.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte pale zbog zabrinutosti oko eurozone | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte pale zbog zabrinutosti oko eurozone

"Cijena iznad 100 dolara za barel u Londonu još je uvijek previsoka, tako da će se morati spuštati"

Piše: PolitikaPLus/Hina/Reuters

Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, pritisnute obnovljenim strahovanjima zbog dužničke krize u Europi nakon što je Grčka izvijestila da neće ispuniti zacrtane ciljeve u pogledu manjka.

"Grčka je izvijestila da neće ostvariti ciljani deficit u okviru plana pomoći, što je značajno djelovalo na burze."

Barel sirove nafte u Londonu pritom je pojeftinio 55 centi, na 102,21 dolar. Na američkom tržištu njegova je cijena pala 68 centi, na 78,52 dolara.

Ulagače i trgovce uznemirile su procjene iz nacrta grčkog proračuna za iduću godinu, koje pokazuju da zemlja neće uspjeti postići ciljani deficit, određen prije nekoliko mjeseci u sklopu opsežnog paketa pomoći. To upućuje da koraci poduzeti kako bi se izbjegao stečaj Grčke možda neće biti dovoljni.

Dodatno ih je zabrinula informacija da će se belgijski i francuski ministar financija sastati u ponedjeljak kako bi razmotrili načine da ojačaju bilancu francusko-belgijske bankovne grupe Dexia, koja spada u skupinu inozemnih banaka najviše izloženih grčkom dugu.

"Grčka je izvijestila da neće ostvariti ciljani deficit u okviru plana pomoći, što je značajno djelovalo na burze", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa, "Postoji mogućnost i da će belgijska banka Dexia možda trebati proći neku vrstu nacionalizacije. Tržište je i dalje vrlo uznemireno u vezi s bankama, i to će ostaviti traga."

Istodobno Christophe Barret iz Credit Agricole CIB naglašava da će na cijene nafte vjerojatno nastaviti utjecati i slabe procjene o potražnji s američkog i europskog tržišta, kao i povratak libijske nafte na tržište.

"Cijena iznad 100 dolara za barel u Londonu još je uvijek previsoka, tako da će se morati spuštati", procjenjuje Barret.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak pala 1,54 dolara u odnosu na prethodni dan, na 101,57 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nafta, Christophe Barret, dexia, opec, GRČKA, cijene nafte, Olivier Jakob