IT

PREDSTAVLJEN: Apple ipak nije predstavio iPhone 5 već iPhone 4S, dionice odmah pale

Košta od 200 do 400 dolara, zavisno od prostora za pohranu od 16 do 64 GB.

FOTO: Tim Cook
Piše: PolitikaPlus/Hina/CNN

Umjesto očekivanog iPhonea 5, Apple je u utorak predstavio iPhone 4S, bržu verziju svog najprodavanijeg 'smartphonea' koji je opremljen i "osobnim pomoćnikom" s kojim možete razgovarati, izvješćuje CNN.

Telefon izgleda jednako kao i prethodni model, ali sadrži procesor A5 koji je sedam puta brži što se grafike tiče i dva puta brži u procesuiranju podataka.

Jedna od novosti je da će iPhone po prvi puta biti dostupan na američkoj bežičnoj mreži Sprint, kao i na AT&T-u i Verizonu. iPhone 4S je "globalni telefon", što znači da će moći lakše ostvariti pozive na bežičnim mrežama diljem svijeta, a ne samo u SAD-u.

Telefon izgleda jednako kao i prethodni model, ali sadrži procesor A5 koji je sedam puta brži što se grafike tiče i dva puta brži u procesuiranju podataka. Košta od 200 do 400 dolara, zavisno od prostora za pohranu od 16 do 64 GB. Opremljen je kamerom od 8 megapixela i stabilizatorom slike. Kamera može snimati i HD video s rezolucijom 1080.

"Osobni pomoćnik", zvan Siri, prima glasovne naredbe i govor pretvara u tekst.

Navedeni iPhone 4S ima vrlo kompaktnu matičnu ploču s integriranim utorom za SIM karticu, sličnu CDMA verziji iPhonea 4. S druge strane, prema dosadašnjim glasinama, iPhone 5 bi trebao imati dulje i tanje kućište sa zaobljenom pozadinom i Qualcommov čipset s podrškom za CDMA i GSM mreže.

Predstavljanje novog iPhonea je umjesto bolesnog Steva Jobsa vodio novi izvršni direktor Applea, Tim Cook.

Koliki je to napredak u odnosu na prethodnu verziju?

Što se tiče burze, ona je očito očekivala iPhone 5 i ne mari mnogo za tehničke specifikacije, 4S u tržišnom smislu jednostavno neće i ne može biti isto što i 5. Dionice Applea pale su više d 4 posto, samo 30 minuta nakon predstavljanja. Ukratko, razočaranje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

steve jobs, tim cook, IPHONE 4S, IPHONE 5