A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/COKOLADA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Čokolada bi mogla postati luksuz | Politika+
Kultura

PROMJENA KLIME: Čokolada bi mogla postati luksuz

Prema Međunarodnom centru za tropsku poljoprivredu temperatura bi u ovim predjelima do 2050. mogla porasti za 2,3 stepena Celzijusa, a takva klima neće biti prikladna za uzgajanje kakovca.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Čokoladna industrija, koje vrijedi devet milijardi, dolara polovinu kakaoa nabavlja od farmera u Zapadnoj Africi i Obali Slonovače. Prema Međunarodnom centru za tropsku poljoprivredu temperatura bi u ovim predjelima do 2050. mogla porasti za 2,3 stupnja Celzijusa, a takva klima neće biti prikladna za uzgajanje kakovca.

 

To je loše za lokalne farmere koji žive od prodaje plodova kakaovca, plaćaju školarinu i zdravstvenu njegu, ali i za industriju čokolade, koja bi se time u najmanju ruku prepolovila.

 

Istraživanje, koje je naručila Fondacija Bill i Melinda Gates, predviđa prve štete od klimatskih promjena već 2030. godine.

 

Istraživači pozivaju farmere da investiraju u pravljenje zaštite od sunca za kakovce, te da pokušaju uzgojiti sjeme kakaovca, koji bi bio otporan na visoke temperature.

 

Klimatske promjene bi mogle uzrokovati i promjene na drugim proizvodima kao što su francusko vino i talijanska pasta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

afrika, čokolada, klima