A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/akash-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Indija najavila najjeftinije tablet računalo u svijetu - cijena samo 35 dolara | Politika+
IT

IT: Indija najavila najjeftinije tablet računalo u svijetu - cijena samo 35 dolara

"Uskoro će svakom djetetu u školi biti dostupno računalo po cijeni od 35 dolara. Tablet računala poboljšat će kvalitetu učenja kod djece."

FOTO: Slika jeftinog indijskog tableta u prototipnoj verziji
FOTO: Arhiv
Piše: Reuters

Indija je objavila da je uspjela proizvesti najjeftinije tablet računalo u svijetu koje će studenti kupovati po subvencioniranoj cijeni od 35 dolara, kako bi se proširio digitalni pristup internetu u tom azijskom divu.

Broj korisnika Interneta uvećan je u razdoblju od 2000. do 2010. čak 15 puta, pokazalo je drugo nedavno izvješće. U Indiji pak samo osam posto Indijaca ima pristup toj tehnologij, u usporedbi sa skoro 40 posto Kineza.

Vlada kaže da će računalo nazvano Aakash, što u prijevodu znači nebo, u početku biti dostupno u pilot seriji od 100.000 komada, da bi u sljedećim mjesecima ta brojka porasla na milijune.

"Uskoro će svakom djetetu u školi biti dostupno računalo po cijeni od 35 dolara. Tablet računala poboljšat će kvalitetu učenja kod djece," prošlog tjedna novinarima je rekao Kapil Sibal, ministar za telekomunikacije i obrazovanje.

Tablet računala će službeno tijekom dana predstaviti ministar Sibal i mala tvrtka sa sjedištem u Britaniji DataWind, koja ih je projektirala. Očekuje se da će stajati 1.750 rupija (35,4 dolara).

Nakon dvogodišnjeg razvoja Aakash bi se trebao montirati u Indiji.

Indija slijedi nastojanja ostalih članica skupine BRIC, Brazila, Rusije i Kine, koje žele svojem stanovništvu omogućiti pristup tehnologijama poput Interneta i mobitela, stoji u ovogodišnjem izvješću analitičara tvrtke Maplecroft.

Broj korisnika Interneta uvećan je u razdoblju od 2000. do 2010. čak 15 puta, pokazalo je drugo nedavno izvješće. U Indiji pak samo osam posto Indijaca ima pristup toj tehnologij, u usporedbi sa skoro 40 posto Kineza.

Istodobno se u Indiji mjesečno čak 19 milijuna ljudi pretplaćuje na usluge mobilne telefonije, zahvaljujući čemu je Indija najbrže rastuće tržište u svijetu. Većina pretplatnika ipak pripada bogatijim slojevima gradskog stanovništva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

najjeftiniji tablet, računalo, najeftinije, indija, aakash, akash, data wind