A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zdenkoduka.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HND i Transparency International: Mediji ne služe javnosti, nego vlasnicima | Politika+
Hrvatska

OKRUGLI STOL: HND i Transparency International: Mediji ne služe javnosti, nego vlasnicima

"Što je više neriješena vlasništva, to su mediji podložniji korupciji koja znači smrt novinarstva"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sudionici okruglog stola o transparentnosti vlasništva u medijima ocijenili su na večerašnjem skupu kako mediji uglavnom ne služe javnosti, nego njihovim vlasnicima koji, pak, medije trebaju zbog vlastitih probitaka.

"Što je više neriješena vlasništva, to su mediji podložniji korupciji koja znači smrt novinarstva."

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka kazao je da su vlasnici medija često ljudi kojima je to usputni posao i kojima mediji služe da bi pomagali svoj "biznis". No, dodao je, ne postoje zakonske mogućnosti da se vlasnici medija ograniče kako bi se bavili samo medijima.

Duka je naglasio da je većina medija imala privatizacijske afere koje još nisu rasvijetljene.

"Što je više neriješena vlasništva, to su mediji podložniji korupciji koja znači smrt novinarstva", kazao je Duka na okruglom stolu koji su organizirali HND i Transparency International Hrvatska.

Duka smatra da bi se novinari i urednici trebali što više držati etičkih načela, koja ne dopuštaju pogodovanje interesima vlasnika medija.

I profesorica s Fakulteta političkih znanosti Gordana Vilović ocijenila je da mediji ne služe javnosti, nego vlasnicima medija koji postaju alat da bi, primjerice, dobili građevnu dozvolu.

"Vlasnici bi trebali pomoći da redefiniraju svoj odnos prema novinarima kako bi radili ono što najbolje znaju, a ne da zbog preživljavanja izvršavaju njihove naloge", kazala je prof. Vilović.

Situaciju u hrvatskom medijskom prostoru ocijenila je "šizofrenom". Također smatra da se novinari zbog toga sve češće udaljuju od tradicionalnih medija te prelaze u "ilegalu", gdje razvijaju slobodno novinarstvo.

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Rajko Naprta kazao je da, kad je riječ o medijima, pokušavaju učiniti što dostupnijim podatke o njihovu poslovanju jer mediji zadiru u živote ljudi. Kao primjer naveo je kako je, po podatcima HGK, stopostotni vlasnik jednih dnevnih novina određena grupacija, ali da javnosti nije poznato tko je vlasnik te grupacije.

Naprta je kazao da su propisi tu "kratka koraka" pa nema prostora koji bi dopustio da se utvrdi daljnje vlasništvo.

Glavni urednik Radija 101 u stečaju Željko Matić kazao je da je ideja da se utvrdi vlasništvo medija razumljiva, ali da je osuđena na propast. Ustvrdio je da je ovog ljeta po hitnom postupku promijenjen zakon o medijima samo da se onemogući prijenos koncesije Radija 101 na novog vlasnika.

Državna tajnica u ministarstvu kulture Nina Obuljen rekla je da promijenjeni zakon nije spriječio prodaju Stojedinice, a predstavnik Vijeća za elektroničke medije kazao je da je zahtjev za prodaju Stojedinice stigao na vijeće kad je zakon donesen.