Hrvatska

PROSVJED: Wikipedia blokirala talijanske stranice zbog Berlusconijevog zakona

Novi zakon bi uveo nova ograničenja za novine i internetske stranice.

FOTO: Silvio Berlusconi
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Talijanski parlament raspravlja o izmjeni zakona kojom bi se ograničila prava talijanskih novina da objavljuju policijske transkripte prisluškivanih razgovora tijekom preliminarnih istraga.

Wikipedia je onemogućila pristup i pretragu sadržaja svojih internetskih stranica na talijanskom jeziku u znak prosvjeda protiv zakona o zaštiti privatnosti koji predlaže vlada Silvija Berlusconija a koji bi uveo nova ograničenja za novine i internetske stranice.

Internetska enciklopedija je upozorila da bi mogla trajno zatvoriti svoju stranicu www.wikipedia.it zbog odredbi zakona koji prisiljava interentske stranice da ispravljaju sadržaje koji se ocijene štetnima po ugled neke osobe u roku od 48 sati od žalbe bez prava na priziv.

"Obveza da na našim stranicama objavimo ispravak bez prava da raspravljamo i provjerimo opravdanost zahtjeva je neprihvatljivo ograničenje slobode i neovisnosti Wikipedije"

Talijanski parlament raspravlja o izmjeni zakona kojom bi se ograničila prava talijanskih novina da objavljuju policijske transkripte prisluškivanih razgovora tijekom preliminarnih istraga. Potez Wikipedije podudario se s prosvjednim okupljanjima planiranim u srijedu u Rimu protiv tog zakona.

"Obveza da na našim stranicama objavimo ispravak bez prava da raspravljamo i provjerimo opravdanost zahtjeva je neprihvatljivo ograničenje slobode i neovisnosti Wikipedije", stoji u pismu objavljenom na talijanskoj Wikipedijinoj stranici potpisanom s "Korisnici Wikipedie".

Pristup i pretraga ostalih stranica talijanske Wikipedije u srijedu su bili blokirani.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

silvio berlusconi, wikipedia, mediji, ograničavanje prava medija