A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/goran-beus-richembergh-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HNS/HSU traži povrat imovine zemljišnim zajednicama | Politika+
Hrvatska

POVJESNA NEPRAVDA: HNS/HSU traži povrat imovine zemljišnim zajednicama

Za postojeće stanje drže odgovornim HDZ i HSS kojima, , nije do ispravljanja povijesnih nepravdi jer "čuvaju interese svojih klijenata

FOTO: Goran Beus Richembergh
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

Klub zastupnika HNS/HSU ogorčen je ponašanjem HDZ-a i HSS-a koji, kako ističu, ne samo da ne štite interese običnog čovjeka i hrvatskog sela, već su sudionici pljačke koja traje 64 godine.
U prosincu prošle godine predložili smo da se i kategorija vlasništva zemljišnih zajednica stavi u kategoriju povrata, no aktualna se vlast trudila da se to ne dogodi

Klub zastupnika HNS/HSU zatražio je danas pokretanje široke javne rasprave o povratu imovine zemljišnim zajednicama kojima je vlasništvo oduzeto odlukom komunističkih vlasti 1947. godine.

 

Kako je rekao Goran Beus Richembergh, imovina svih zemljišnih zajednica tada je pretvorena u državno vlasništvo, a dolazak višestranačja u Hrvatsku za sljednike vlasnika zemljišnih zajednica ništa nije promijenio jer, kako je naglasio, ta povijesna nepravda nije ispravljena.

 

Danas je u Hrvatskoj gotovo 400 tisuća ljudi u mogućem statusu ovlaštenika, od kojih 90 posto njih niti ne zna da ima pravo slijedništva, kazao je Beus Richembergh na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Za postojeće stanje drže odgovornim HDZ i HSS kojima, kako je istaknuto, nije do ispravljanja povijesnih nepravdi jer "čuvaju interese svojih klijenata, lokalnih šerifa, tajkuna i financijera njihovih stranaka".

 

Klub zastupnika HNS/HSU ogorčen je ponašanjem HDZ-a i HSS-a koji, kako ističu, ne samo da ne štite interese običnog čovjeka i hrvatskog sela, već su sudionici pljačke koja traje 64 godine. U prosincu prošle godine predložili smo da se i kategorija vlasništva zemljišnih zajednica stavi u kategoriju povrata, no aktualna se vlast trudila da se to ne dogodi, rekao je Beus Richembergh podsjećajući kako je Slovenija takav zakon donijela još 1994. godine.

 

Upitani za komentar jučerašnje izjave Josipa Đakića na mini saboru HDZ-a u Osijeku "Rajko, Rade, Zoki, mislio sam da sastavljamo srpsku, a ne hrvatsku vladu", Goran Beus Richembergh je kazao da je to "žalosno".

 

"To je na tragu ksenofobije koju vidimo u mnogo javnih istupa lidera HDZ-a i onih koji su im bliski. Nije to od jučer i neće ni prestati sutra", rekao je Beus Richenbergh.

 

Silvano Hrelja, kao je jedan od čelnika Kukuriku koalicije, ustvrdio je da je riječ o "budalaštinama koje ne zaslužuju nikakav komentar".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HNS, povrat imovine, zemljišne zajednice, Silvano Hrelja, HSU, Goran Beus Richembergh