A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/george-soros-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Europski sud odbacio Sorosevu žalbu u slučaju Societe Generale | Politika+
Tvrtke

NEUSPJEH: Europski sud odbacio Sorosevu žalbu u slučaju Societe Generale

"Sve što smo mi htjeli je odluka koja će omogućiti da se presuda ukine",

FOTO: George Soros
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Europski sud za ljudska prava odbacio je u četvrtak žalbu multimilijardera Georgea Sorosa na osuđujuću presudu iz 2005. zbog zabranjenog trgovanja pod povlaštenim informacijama u Francuskoj i zahtjev za brisanje kriminalnog dosjea.

Ta presuda umanjuje šanse da će Soros, kojemu je francuski sud tada odredio kaznu od gotovo milijun eura, postići cilj da mu se ukine, kako smatra, nepravedna presuda.

Njegov odvjetnik je novinarima u Strasbourgu izjavio da Soros, čije se bogatstvo procijenjuje na 20 milijardi dolara, nije tražio samo ukidanje novčane kazne i planira se žaliti višoj sudskoj instanci.

"Sve što smo mi htjeli je odluka koja će omogućiti da se presuda ukine", rekao je odvjetnik Ron Soffer.

Najnovija presuda otvara novo, i vjerojatno posljednje poglavlje u velikoj financijskoj aferi koja datira iz vremena francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda i planova iz 1998. da se, uz vladinu potporu, preuzme francuska banka Societe Generale od skupine privatnih dioničara.

Soros (81), danas poznati filantrop koji se obogatio spekulirajući s valutama, jedina je osoba osuđena u tome slučaju.