A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kresimir-sever-020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sindikalci dijelili zastupnicima ugovore o radu ! | Politika+
Hrvatska

DOSTOJANSTVENI RAD: Sindikalci dijelili zastupnicima ugovore o radu !

NHS i SSSH jutros su pred Hrvatskim saborom dijelili zastupnicima "ugovore o radu na određeno vrijeme"

Piše: PolitikaPlus/Hina

 

Čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) jutros su pred Hrvatskim saborom dijelili zastupnicima "ugovore o radu na određeno vrijeme", kako bi ih upozorili da je u Hrvatskoj dostojanstvo rada pogaženo na svim razinama.

 

U ugovoru stoji da zastupnik treba obavljati poslove radnog mjesta "predstavnik građana RH - poslužitelj, vršitelj volje građana u Hrvatskom saboru", koji ima pravo na plaću "sukladno radnom učinku" koji će se ocjenjivati pregledom snimki sjednica Hrvatskog sabora i prema povećanoj kvaliteti života građana. 

Predsjednici dviju središnjica Krešimir Sever (NHS) i Mladen Novosel (SSSH) uručili su te "ugovore" rijetkim zastupnicima koji su se zatekli pred glavnim saborskim ulazom poručivši im da se danas obilježava Svjetski dan dostojanstvenog rada, a u Hrvatskoj i dalje mnogi radnici ne primaju plaće, uskraćuju im se materijalna i druga prava, te se na njima štedi kod zaštite na radu.

 

Zastupnici koji izglasavaju zakone podjednako su krivi za to kao i Vlada koja ih predlaže i poslodavci koji krše radnička prava, izjavio je novinarima Krešmir Sever pojasnivši kako sindikalci u "ugovorima o radu" poručuju kako bi se zapravo trebali ponašati narodni zastupnici u Hrvatskom saboru.

 

U "ugovoru" stoji da zastupnik treba obavljati poslove radnog mjesta "predstavnik građana RH - poslužitelj, vršitelj volje građana u Hrvatskom saboru", koji ima pravo na plaću "sukladno radnom učinku" koji će se ocjenjivati pregledom snimki sjednica Hrvatskog sabora i prema povećanoj kvaliteti života građana. Zastupnik ne bi ostvario pravo na dnevni odmor "zbog opravdane bojazni kako se ne bi vratio na radno mjesto po isteku stanke", a u godišnjem odmoru mogao bi uživati tek nakon što se pregledom snimki saborskih sjednica utvrdi "kako je tijekom godine doista radio".

 

Uz takav "ugovor o radu" sindikalci su zastupnicima udijelili i "sporazum o raskidu ugovora o radu" jer mnogi poslodavci od svojih radnika traže da prigodom sklapanja ugovora o radu potpišu bjanko sporazum koji im omogućuje da ih otpuste kad god to žele.

 

Svjetski dan dostojanstvenog rada obilježava se 7. listopada od 2008. godine, a NHS i SSSH, kao članice Međunarodne konfederacije sindikata sudjeluju u njegovu obilježavanju želeći doprinijeti širenju svijesti hrvatskih radnika i građana o potrebi zaštite dostojanstva radnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UGOVOR O RADU, SSSH, NHS