A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-donald-tusk-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Donald Tusk: Prvi poljski premijer koji je osvojio dva mandata uzastopno | Politika+
Hrvatska

POBJEDA: Donald Tusk: Prvi poljski premijer koji je osvojio dva mandata uzastopno

Tuskova stranka desnog centra PO osvojila je 37,5 posto glasova poljskih birača, a oporbena stranka Jaroslawa Kaczynskog je osvojila 30,6 posto glasova

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP
Poljski premijer Donald Tusk ostvario je sa svojom Građanskom platformom (PO) premoćnu pobjedu na nedjeljnim izborima i postat će prvi poljski premijer od pada komunizma 1989. koji je osvojio i drugi uzastopni mandat, prenose u ponedjeljak agencije.

 

Tuskova stranka desnog centra PO osvojila je 37,5 posto glasova poljskih birača, što nije dovoljno za natpolovičnu većinu u parlamentu ali predstavlja veliku prednost u odnosu na glavnu oporbenu stranku Pravo i pravda (PiS) bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog koja je osvojila 30,6 posto glasova, pokazali su privremeni rezultati nakon 64 posto prebrojanih glasova.

Želio bih zahvaliti svima onima koji su glasovali za nas i onima koji nisu jer ćemo svi zajedno biti odgovorni za Poljsku u sljedeće četiri godine

Koalicijski partner PO-a, Poljska seljačka stranka (PSL) Waldemara Pawlaka, osvojila je 9,5 posto glasova. Prema projekcijama, dvije bi stranke trebale zajedno imati 233 parlamentarna zastupnika što bi im osiguralo tijesnu većinu u 460-članom parlamentu Sejmu.

Kaczynski je po objavljivanju prvih rezultata priznao poraz. "Znatan dio našeg društva zadovoljan je sa sadašnjim stanjem. Poštujemo izborne rezultate", rekao je čelnik nacionalističkog i konzervativnog PiS-a

Tusk je u nedjelju navečer po objavljivanju rezultata izlaznih anketa u govoru pred svojim pristašama proglasio pobjedu. "Želio bih zahvaliti svima onima koji su glasovali za nas i onima koji nisu jer ćemo svi zajedno biti odgovorni za Poljsku u sljedeće četiri godine", rekao je Tusk, prenosi Reuters.

 

Kaczynski je po objavljivanju prvih rezultata priznao poraz. "Znatan dio našeg društva zadovoljan je sa sadašnjim stanjem. Poštujemo izborne rezultate", rekao je čelnik nacionalističkog i konzervativnog PiS-a. Analitičari su ocijenili da će financijska tržišta pozdraviti Tuskovu pobjedu jer bi ona trebala značiti još četiri godine relativne političke i gospodarske stabilnosti u jedinoj zemlji članici Europske unije koja je uspjela izbjeći recesiju.

 

"S točke gledišta tržišta, to je vrlo dobra vijest. Ulagači su bili zabrinuti zbog mogućnosti da se buduća koalicija mora sastavljati od tri stranke", rekao je glavni ekonomist banke BRE Ernest Pytlarczyk. Čelnik PSL-a Pawlak najavio je da je spreman ponovno s PO-om sastaviti vladajuću koaliciju. "Vladajuća koalicija je po prvi puta u postkomunističkoj povijesti ponovno izabrana i to pokazuje konsolidaciju demokracije u Poljskoj", rekao je politički analitičar Jacek Raciborski. Treće mjesto je osvojio ljevičarski antiklerikalni pokret Ruch Palikota s 9,8 posto glasova, dok su socijaldemokrati (SLD) osvojili 7,7 posto glasova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PO, poljski premijer, poljska, donald tusk, izbori