A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/lovas_kriz.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dvadeseta obljetnica stradanja Lovasa u Domovinskom ratu | Politika+
Hrvatska

OBLJETNICA: Dvadeseta obljetnica stradanja Lovasa u Domovinskom ratu

Posebno težak zločin u Lovasu pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991. kad su skupinu od 51 lovaškog Hrvata pod prijetnjom oružja prisilili da uđu u minsko polje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Lovasu je obilježena 20. obljetnica okupacije i stradanja mještana toga srijemskog mjesta u Domovinskom ratu, koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba okupirali 10. listopada 1991.

 

Posebno težak zločin u Lovasu pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991. kad su skupinu od 51 lovaškog Hrvata pod prijetnjom oružja prisilili da uđu u minsko polje.

U Domovinskom ratu ubijeno je i poginulo 87 mještana Lovasa, odnosno 5,5 posto Hrvata koji su živjeli u Lovasu do Domovinskog rata. Nestalima se vodi još dvoje Lovašana.

U spomen na stradanje Lovasa i njegovih mještana u Domovinskom ratu brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeća podno Spomen-križa u središtu mjesta te spomenika na mjestu masovne grobnice.

Posebno težak zločin u Lovasu pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991. kad su skupinu od 51 lovaškog Hrvata pod prijetnjom oružja prisilili da uđu u minsko polje. U tom okrutnom zločinu smrtno je stradao 21 Lovašanin, a 14 ih je ranjeno.

Zbog ratnih zločina počinjenih u Lovasu pred sudskim vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu od 17. travnja 2008. vodi se sudski postupak u kojem je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u Lovasu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zločin, jna, domovinski rat, lovas