A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/google-hr-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Američke vlasti prisilile Google da otkrije izvore WikiLeaksa | Politika+
Hrvatska

MEDIJI: Američke vlasti prisilile Google da otkrije izvore WikiLeaksa

Vlada je tražila adrese svih osoba s kojima je Appelbaum kontaktirao zadnje dvije godine, ne i cjelokupan sadržaj poruka.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Američko pravosuđe primoralo je Google i Sonic da vladi dostave informacije o kontaktima jednog volontera WikiLeaksa, piše u ponedjeljak The Wall Street Journal.

Sonic je morao predati informacije o dragovoljcu WikiLeaksa Jacobu Appelbaumu, koje je tražila američka vlada, piše WSJ.

Vlada je tražila adrese svih osoba s kojima je Appelbaum kontaktirao zadnje dvije godine, ne i cjelokupan sadržaj poruka.

Sonic, koji je manji internetski poslužitelj, pokušao se zahtjevu suprotstaviti no izgubio je pravnu bitku, a Google nije želio komentirati slučaj za WSJ.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je u petak ukaz kojim jača zaštitu povjerljivih podataka američke vlade kako bi se spriječilo masovno objavljivanje diplomatskih bilježaka američke vlade što je učinio WikiLeaks 2010.

Slučaj Appelbaum pojačao je raspravu o američkom saveznom zakonu na temelju kojeg vlasti mogu bez sudskog naloga tajno dobaviti informacije s mobitela ili internetske prepiske svojih državljana.