A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-jadranka-kosor-122.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Josipovićev prijedlog za međunarodni sporazum oko optužnica: DA ili NE? | Politika+
Crna kronika

REAKCIJE: Josipovićev prijedlog za međunarodni sporazum oko optužnica: DA ili NE?

Predsjednik nudi rješenje za optužnice iz Srbije!

FOTO: Jadranka Kosor i Ivo Josipović
Piše: Ilijana Grgić

Predsjednik Josipović vrlo je jasan kada je u pitanju Vladin Zakon o ništetnosti pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, jer kao političar, ali i pravnik smatra da se njime ne može postići željena svrha. Josipović stoga predlaže dogovor koji bi dugoročno riješio problem.

>>INTERVJU
EKSKLUZIVNO Predsjednik Josipović nudi rješenje za optužnice iz Srbije!


- Zalažem se da sve zemlje u regiji, a prije svega Hrvatska, Srbija, ali i Bosna i Hercegovina donesu međunarodni sporazum kojim bi se riješilo pitanje optužnica. Mislim da je to pravi put, jer pitanje optužnica nije samo pitanje državnih odvjetništva, već Vlada i u konačnici parlamenta. Tim međunarodnim sporazumom definiralo bi se: gdje će se kome suditi i kojoj kategoriji osoba, predlaže Josipović.

ČIČAK: Nema potreba za takvom inicijativom, ostala je još samo jedna optužnica, i to ona Šeksova. Nikakve inicijative, i ovaj zakon se donosi samo zbog Šeksa. Tu je dovoljna suradnja državnih odvjetnika.

Države bi se tim sporazumom obvezale da će savjesno ispitivati svaki slučaj koji dolazi i s jedne i s druge strane, te da će u konačnici priznati ono što pravosuđe jedne, druge ili treće države zaključi.

Za ovakvu inicijativu  predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak ističe da je ne potrebana.

 

- Nema potreba za takvom inicijativom, ostala je još samo jedna optužba i to ona od Šeksova. Nikakve inicijative,  i ovaj zakon se donosi samo zbog Šeksa. Tu je dovoljna suradnja državnih odvjetnika,  kratak je bio Čičak.

MILJEVIĆ: Potpuno se slažem s Josipovićem. Apsolutno međudržavni sporazum na nivou Vlada,  gdje će se točno precizirati nadležnost sudova s obzirom na mjesto i počinioca kaznenog djela

Odvjetnik Veljko Miljević, koji je među prvima javno upozorio da Zakon o nišetnosti ne rješava ništa, smatra veoma dobrom prijedlog predsjednika Josipovića.

- Potpuno se slažem s njim. Apsolutno međudržavni sporazum na nivou Vlada, koji bi kasnije, ako treba potvrdio Sabor, odnosno parlamenti ostalih zemalja, ali prije svega ove tri: Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, gdje će se točno precizirati nadležnost sudova s obzirom na mjesto i počinioca kaznenog djela. npr. kazneno djelo počinje na teritoriju Hrvatske, a radi se i o hrvatskom državljaninu pod jurisdikcijom je hrvatskih sudova. I tada neće biti problema oko uručivanja optužnica. I onda kada pravosuđa jedne države istraži i podigne optužnicu, tada pravosuđa ostalih zemlja to trebaju prihvatiti,


ŠANGUT: Ne vidim potrebe za sporazumom, dovoljno je da Srbija počne djelovati u skladu sa svojim propisima.

- Po meni, nije potreban neki dodatni sporazum, ja sam za provedbu sporazuma Bajić i Vukčević, ističe predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. Zoran Šangut, koji ističe da i taj sporazum treba doradu.

- Ali ponavljam, dobra volja se treba tražiti u Srbiji. Ne vidim potrebe za sporazumom, dovoljno je da Srbija počne djelovati u skladu sa svojim propisima. Srbija je sama svjesna da su te optužnice nastala na iskazima uzetim u logorima, pod batinama, i sam Vukičević zna da su one uzete na nezakonit način, ja sam siguran da Bajić ne bi Vukčeviću, dostavio takve optužnice, zaključuje Šangut.

 

Ivo Josipović, krajem tjedna ponovno će put Beograda, na sastanak Igmanske inicijative koja okuplja nevladine organizacije iz regije i gdje će sa srbijanskom stranom zasigurno ponovno razgovarati o ovom problemu.