A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/cokolada-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kakao u tamnoj čokoladi štiti žene od srčanog udara | Politika+
Zdravlje

ZDRAVLJE: Kakao u tamnoj čokoladi štiti žene od srčanog udara

Preporučuje se konzumiranje tamne čokolade, koja sadrži više kakaa i manje šećera.

Piše: PolitikaPlus


Flavonoidi su tvari isključivo biljnog porijekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima. U velikim ih količinama možemo pronaći u agrumima, ekstraktu biljke ginkgo, zelenom i bijelom čaju, šparogama, komoraču te u ljusci crnog grožđa tj. crnom vinu i - kakau, odnosno tamnoj čokoladi.

Povremeno konzumiranje čokolade, osobito tamne, kod žena smanjuje rizik od srčanog udara, rezultati su istraživanja švedskih znanstvenika s Karolinska Instituta, u čiju je studiju bilo uključeno više od 33.000 pripadnica ljepšeg spola.

U skupini koja je tjedno konzumirala više od 45 grama čokolade ustanovljeno je 2,5 srčanih udara na 1000 žena, a u skupini koja je tjedno konzumirala do devet grama čokolade, na 1000 žena bilo je 7,8 srčanih udara.

Znanstvenici tvrde da je za to zaslužan udio kakaa u čokoladi, odnosno flavonoidi koji svojim antioksidativnim djelovanjem povoljno utječu na cijeli organizam. Flavonoidi su tvari isključivo biljnog porijekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima. U velikim ih količinama možemo pronaći u agrumima, ekstraktu biljke ginkgo, zelenom i bijelom čaju, šparogama, komoraču te u ljusci crnog grožđa tj. crnom vinu i - kakau, odnosno tamnoj čokoladi. Flavonoidi reduciraju razinu lošeg kolesterola, snižavaju krvni pritisak i jačaju krvne žile.

Znanstvenica Susanna Larsson s Karolinska Instituta tvrdi da konzumiranje čokolade utječe pozitivno na zdravlje, no ako se u tomu pretjera, učinak može biti kontraproduktivan, s obzirom na to da je čokolada bogata masnoćama i šećerom te sadrži puno kalorija. Zato se preporučuje konzumiranje tamne čokolade, koja sadrži više kakaa i manje šećera.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Susanna Larsson, crno vino, flavonoidi, kakao, čokolada, istraživanje