A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-zvonimir-cicak-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HHO: Zakon o ništetnosti služi zaštiti lika i djela Vladimira Šeksa | Politika+
Crna kronika

REAKCIJA: HHO: Zakon o ništetnosti služi zaštiti lika i djela Vladimira Šeksa

HHO ocjenjuje da je riječ o zakonu koji služi jedino u predizborne svrhe ali i u svrhu zaštite Vladimira Šeksa, prvoosumnjičenog na pristigloj optužnici za ratni zločin iz Srbije.

FOTO: Ivan Zvonimir Čičak
Piše: PolitikaPlus

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je danas vladu da povuče iz parlamentarne procedure predloženi Zakon o ništetnosti pravnih akata bivše JNA i pravosudnih akata bivše SFRJ protiv hrvatskih branitelja, ocjenjujući da je riječ o zakonu koji služi jedino u predizborne svrhe ali i u svrhu zaštite Vladimira Šeksa, "prvoosumnjičenog na pristigloj optužnici za ratni zločin iz Srbije".

 

>> Josipovićev prijedlog za međunarodni sporazum oko optužnica: DA ili NE?

 

>> EKSKLUZIVNO Predsjednik Josipović nudi rješenje za optužnice iz Srbije!

 

HHO ocjenjuje da je riječ o zakonu koji služi jedino u predizborne svrhe ali i u svrhu zaštite Vladimira Šeksa, prvoosumnjičenog na pristigloj optužnici za ratni zločin iz Srbije.

U HHO-u zaključuju da će bez obzira na usvajanje zakona, Državno odvjetništvo RH (DORH) morati nastaviti postupak protiv Šeksa i drugih, bez obzira na izvor informiranja o počinjenom kaznenom djelu ratnog zločina, i istragom provjeriti navode.

Smatraju da bi "zakon o ništetnosti", za kojega drže da je štetan za Hrvatsku, u skladu s Ustavom, morao biti usvojen kao organski zakon jer zadire u problematiku ljudskih prava, pa bi za njega moralo glasati najmanje 75 zastupnika.

Također smatraju da su hrvatski glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević s pravom ocijenili da prijedlog Zakona narušava njihovu dosadašnju "odličnu" suradnju.

"Usvajanjem predloženog Zakona, de facto bi se proglasila abolicija za počinjene ratne zločine, budući bi automatski i srbijanska strana, vodeći se načelom reciprociteta, morala obustaviti postupke za osobe koje su se od hrvatskog i bosanskog progona sklonile u Srbiju", priopćio je HHO.

Tako bi uz ostale, navode, van dosega pravde ostali general Aleksandar Vasiljević, šef kontraobavještajne službe JNA i njegov zamjenik, potpukovnik Miroslav Živanović koji se nalaze u Srbiji i protiv kojih je DORH pokrenuo kazneni postupak za ratne zločine.

U HHO-u navode da bez obzira na trenutno stanje u političkim odnosima Hrvatske i Srbije, srbijansko tužiteljstvo i dalje postupa po zamolnicama od strane DORH-a u predmetima koji se vode u Hrvatskoj i obrnuto. "Nadamo se da zakon popularno nazvan 'Lex-Šeks' neće obustaviti ovu suradnju", kažu u HHO-u.

Podsjećaju da je prepuštanje predmeta osumnjičenih za ratne zločine od strane Srbije rezultat sporazuma između vlada Srbije i Hrvatske, postignutog lani u veljači u Zagrebu, što je nastavak realizacije ranijeg sporazuma iz 2006. u kojemu su utvrđeni kriteriji za prepuštanje predmeta u suđenjima za ratne zločine.

DORH je dostavio dokaze za 29 predmeta s ukupno 53 osobe koje se sumnjiči za ratne zločine koje su u Hrvatskoj počinili srbijanski ili hrvatski državljani koji su se sklonili u Srbiju, temeljem čega je u Srbiji podignuto 20 optužnica, od čega je trinaest osoba već osuđeno, podsjećaju u HHO-u.

Po podacima te nevladine udruge, obustavljeno je 90 posto od 700 predmeta koliko je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine preuzelo od bivšeg vojnog tužiteljstva. Velik dio je postao ništetan zbog zakona o oprostu, dok je zbog ratnog zločina preostao još samo slučaj Šeks i drugi te još jednog predmeta "trojice marginalnih počinitelja", tvrde u HHO-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, vlada, zakon o ništetnosti, ratni zločini, vladimir šeks, prijedlog zakona