A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/festival-vina-najava-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Na šesti Međunarodni festival vina i kulinarstva stiže 230 izlagača | Politika+
Kultura

SAJAM: Na šesti Međunarodni festival vina i kulinarstva stiže 230 izlagača

Radionice s najboljim godištima vina proteklog desetljeća će po prvi put u Hrvatskoj održati dvije ugledne vinarije iz Bordeauxa - Château Clinet i Château La Dominique

FOTO: Marko Kovač, Ivan Dropuljić i Željko Suhadolnik
Piše: PolitikaPlus/Hina

Šesti Međunarodni festival vina i kulinarstva u Zagrebu će od 24. do 26. studenog okupiti ugledne hrvatske i međunarodne vinare te okruglim stolom, nizom radionica, humanitarnom večeri i drugim popratnim događanjima učvrstiti ugled jednog od središnjih mjesta susreta profesionalaca, stručnjaka i zakljubljenika u gastronomiju. Na današnjoj konferenciji za medije, najavljeno je kako festival svoja vrata za posjetitelje otvara 25. i 26. studenog u prostorima hotela The Regent Esplanade, dok će se vezane aktivnosti dogoditi i u danima koji prethode izložbenom dijelu.

Kako navode organizatori, Međunarodni festival vina i kulinarstva u cijelosti je posvećen kulturi stola kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i jednoj od vodećih ponuda hrvatskog turizma. Temeljem već pristiglih prijava, kao i interesa proteklih godina, očekuje se rekordna nazočnost izlagača, njiih više od 230, što festival čini najvećim dosad.No, čini se da se organizatori ne boje da će doći do prevelike gužve, kažu da su sve zadovoljniji onim što im pruža zagrebački hotel Esplanade, a smatraju da daljnji rast vide u kvalitatetivnom, ne kvantitativnom smislu.

Ovogodišnji izložbeni dio bit će obogaćen nizom popratnih događanja. U sklopu radionica s domaćim i međunarodnim vinarima, po prvi će se put u Hrvatskoj organizirati vođene radionice s najboljim godištima dviju uglednih francuskih vinarije - Château Clinet i Château La Dominique.

„Festival se tijekom godina etablirao kao prepoznatljivo i nezaobilazno mjesto okupljanja vinara, enologa, ugostitelja, hotelijera, trgovaca, sommeliera i drugih ljubitelje gastronomije. Ovogodišnji festival obogatili smo nizom događanja za posjetitelje, čime želimo kulturu stola približiti što je širem krugu ljudi moguće. Manifestacije ovog tipa od velikog su značaja za promociju vina i kulinarstva, kako prema domaćoj, tako i prema međunarodnoj publici, stoga nam je zadaća ostati referencom kada je u pitanju mjesta na kojem se raspravlja o razvoju gastronomije, dogovaraju partnerstva i suradnje te zabavlja", kaže Ivan Dropuljić, direktor Međunarodnog Festivala vina i kulinarstva.

Uz domaće vinare, očekuje se dolazak proizvođača iz Francuske, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Španjolske i Crne Gore dok će mnogi biti zastupljeni putem uvoznika. Na prestižnoj lokaciji uz vinare okupit će se i vodeći proizvođači hrane, maslinovih ulja, tartufa, sireva, pršuta i meda, koji će predstaviti svoje proizvode i gastronomsku ponudu.

Ovogodišnji izložbeni dio bit će obogaćen nizom popratnih događanja. U sklopu radionica s domaćim i međunarodnim vinarima, po prvi će se put u Hrvatskoj organizirati vođene radionice s najboljim godištima dviju uglednih francuskih vinarije - Château Clinet i Château La Dominique. Među radionicama se ističe upravo dolazak predstavnika dviju uglednih vinarija iz Bordeauxa. Smješten u apelaciji Pomerol, Château Clinet se danas, u svjetskim razmjerima, smatra jednom od ključnih vinarija desne bordoške obale. Predvođena karizmatičnim i mladim Ronanom Labordeom, vinarija je pažnju javnosti zaokupila u posljednjih 15 godina te proizvodi neka od najtraktivnijih vina regije. Vinograd veličine 9 hektara proizvodi koncentrirana i bogata, ali istodobno i balansirana vina koja se i kvalitetom i cijenom danas uspoređuju s proizvođačima poput Petrusa, Lafleura i Le Pina. Vinarija će u Zagrebu predstaviti svoja vina Ronan, Le Fleur de Clinet te Château Clinet, najboljih bordoških godišta - 2000., 2005. i 2008. Château La Dominique je Grand Cru Classé vinarija iz St.Émiliona, smještena na granici s apelacijom Pomerol i naslonjena na vinograde kultne vinarije Cheval Blanc. Vinarija će u Zagrebu predstaviti cjelokupni izbor svojih vina, koji uključuje Château La Dominique, Château Fayat te Château Clement Pichon. S obzirom na terroir i kvalitetu vina, te i dalje izuzetno povoljnoj cijeni, riječ je o vinariji kojoj stručnjaci predviđaju ubrzan rast i razvoj sljedećih godina.

Kako bi posjetiteljima omogućio što više zanimljivog sadržaja, predviđen je niz atraktivnih radionica i eno-gastro edukacija s vrhunskim hrvatskim i međunarodnim vinima i vinarima. Riječ je o događanjima osmišljenima za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, ali i za ljubitelje vina i hrane koji se amaterski zanimaju u gastronomiji. U tri odvojena prostora - restoranu Zinfandel, prostoru casina te na Oleandar terasi – održat će se radionice s domaćim i međunarodnim vinarima, gastro blogerima, udrugama posvećenima gastronomiji te organizacijama vezanima uz turizam i gastronomsku ponudu. Okrugli stol će na temu uloge vina u razvoju turističkog brenda okupiti ključne aktere tog procesa, dok će se na humanitarnoj večeri-aukciji prikupljati sredstva za Kuću Sv. Josipa za nezbrinutu djecu iz Hrvatskog Leskovca.


Sa željom otvaranja rasprave o aktualnim temama, organizatori će u sklopu festivala, 24. studenog, okupiti ključne sugovornike na temu uloge vina u razvoju turističkog brenda. Predstavnici institucija, organizacija, udruga i vinara osvrnut će se na ključne izazove u iskorištavanju potencijala vina u izgradnji hrvatske kao vrhunske međunarodne destinacije.

Kako bi hrvatsku gastronomiju promovirao i izvan granica zemlje, u organizaciji festivala će se održati i posjet 25 međunarodnih novinara i trgovaca specijaliziranih za tematiku vina i vinarija. Oni će od 21. studenoga na posebno organiziranim stručnim turama, upoznavati Istru, tamošnje vinare i ugostitelje te eno-gastro ponudu.

Humanitarna večera i aukcija arhivskih vina

Međunarodni festival vina i kulinarstva nastavlja s humanitarnim aktivnostima te, dan uoči svečanog otvorenja, 24. studenog, organizira humanitarnu aukciju arhivskih vina i gala večeru koja će se održati u hotelu The Regent Esplanade. Organizator će ove godine pomoći Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu koja pruža obiteljski dom djeci i mladima koji iz određenih razloga ne mogu odrastati u vlastitim obiteljima. Vrijedna arhivska vina za ovu priliku su donirali mnogi privatni kolekcionari, vinari, tvrtke i drugi pojedinci, a odlikuje ih vrhunska kvaliteta te ostale osobitosti koje ih čine izrazito zanimljivima za kolekcionare i ostale ljubitelje dobroga vina. Sredstva prikupljena na aukciji bit će donirana domu kako bi se podmirili troškovi obnove trošne zgrade koja predstavlja dom za 29 djece i mladih u dobi od 8 do 22 godine. Određeni broj mjesta na gala večeri i vinskoj aukciji još uvijek je slobodan te se pozivaju svi koji žele sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji da se obrate organizatoru.