A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-zastave-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

AI zbog 'zakona o ništetnosti' traži EU da pritišće Hrvatsku | Politika+
Crna kronika

OPTUŽNICE: AI zbog 'zakona o ništetnosti' traži EU da pritišće Hrvatsku

Nicolas Beger: "Je li Europskoj uniji doista stalo?"

Piše: PolitikaPlus/Hina


"Ne samo da je hrvatska vlada učinila korak natrag glede osumnjičenika za ratne zločine, nego je nedavno predložila novi zakon o odbacivanju optužnica, uključujući one koje su izdali srbijanski sudovi i bivša jugoslavenska armija. To jasno pokazuje političko upletanje u pregovore."

Ured nevladine organizacije Amnesty Internationala (AI) pri europskim inistitucijama u Bruxellesu zatražio je u srijedu od Europske unije da zadrži pritisak na Hrvatsku kako bi poboljšala procesuiranje ratnih zločina.

"Zatvaranjem pristupnih pregovora s Hrvatskom, Europska unija je obećala da će osigurati nastavak napretka u pogledu ratnih zločina. Događa se obratno", rekao je direktor bruxelleskog ureda AI-ja Nicolas Beger, postavljajući pitanje "je li Europskoj uniji doista stalo?"

"Ne samo da je hrvatska vlada učinila korak natrag glede osumnjičenika za ratne zločine, nego je nedavno predložila novi zakon o odbacivanju optužnica, uključujući one koje su izdali srbijanski sudovi i bivša jugoslavenska armija. To jasno pokazuje političko upletanje u pregovore", dodaje Beger, prema priopćenju iz bruxelleskog ureda AI-a.

Beger dodaje da je hrvatska premijerka "nedavno napala Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, demonstrirajući nepoštivanje međunarodne pravde". Također spominje da je "Hrvatska odbila priznati zločine seksualnog nasilja koje je počinila njezina vojska" te da je od "stotina slučajeva silovanja, samo četiri procesuirano".

AI navodi da posljednje izvješće o napretku Europske komisije predstavlja jednu od posljednjih prigoda kako bi se pritisnulo hrvatsku vladu da istražuje ratne zločine.